Oživljavanje utopističkog društva | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Oživljavanje utopističkog društva

U Zadru će biti održano peto izdanje konferencije Re-Thinking Humanities and Social Sciences.

FOTO: Anil Bawa-Cavia

  • A
  • +
  • -

I ove godine u organizaciji Odsjeka za anglistiku Sveučilišta u Zadru bit će održana konferencija Re-Thinking Humanities and Social Sciences, naslovljena Utopia and Political Theology Today. Od 2010. godine konferencija služi kao platforma za upoznavanje, izmjenu ideja te debatiranje o trenutnim temama u humanističkim i društvenim znanostima. 

Ovogodišnja konferencija bit će posvećena diskutiranju o mogućnostima novih utopističkih uvjerenja koja sežu dalje od nacije, države, kapitala, tržišne ekonomije i globaliziranog društva. Istraživat će se želja za novim utopijama koja je nastala u svjetlu raspada komunističkih projekata u proteklom stoljeću te globalnoj dominaciji liberalne demokracije. Jedno je to od mogućih mjesta u kojima se može tražiti objašnjenje za recentno oživljavanje interesa za političku teologiju. Fokus konferencije će biti na ispitivanju na koje načine suvremena politika, umjetnost i kultura funkcioniraju u okviru religijskih utopističkih ideja, kao i ispitivanju održivosti dominantnog liberalnog diskursa i mita o modernosti.

Konferencija će biti održana u Zadru od 26. do 28. rujna, a najavljeni sudionici su Simon Critchley, Eric Santner, Fred Botting, Mark Devenney, Laura Mulvey te Brandon LabelleOtvoren je poziv za slanje radova koji će se kroz kritičko ispitivanje baviti načinima na koje utopijska vjerovanja funkcioniraju u književnosti, filmu, performansu, politici i filozofiji. Više o konferenciji kao i o natječaju za kritičke radove možete pronaći ovdje.

Izvor: RHSS

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2014