Oživljavanje zaboravljene prošlosti | kulturpunkt

Najave Program

<

Oživljavanje zaboravljene prošlosti

Program Barutane 014 odvija se u nekadašnjem žarištu kulturne i umjetničke proizvodnje u Osijeku.

20.10.2014 - 30.10.2014 , Osijek - Studentski centar

Zagrob

  • A
  • +
  • -

U realizaciji ovogodišnjeg, devetog po redu programa, pod nazivom Barutana 014, motivu "izmještenosti" inicijative željelo se je pridružiti i motiv aktualiziranja kulturne povijesti osječkog Studentskog centra, žarišta i pokretača bogate kulturne proizvodnje alternativne scene i subkulture mladih 1980-ih i početkom '90-ih godina, te time naglasiti važnost popularno zvanog STUC-a kao današnjeg simbola najaktivnijeg perioda nezavisne kulturne scene u Osijeku. Tijekom dva tjedna, od 20. do 30. listopada, u Studentskom će se centru, na mjestu na kojem danas pojam kulturne proizvodnje tek asocira na prošlost, u kratkom periodu naći sažeti izbor programa kakav je u Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj, već kao obična, svakodnevna stvarnost.

Program Barutana 014 započinje 20. listopada predstavljanjem jedinstvenog umjetničkog djelovanja Tomislava Gotovca, čiji performans Govorenje, izveden 1982. u osječkom Studentskom centru – Centru mladih, predstavlja jednu od važnijih umjetničkih akcija izvedenih u javnom prostoru u Osijeku. Gotovčeva umjetnička ostavština i arhiv bit će predstavljeni kroz djelovanje Instituta Tomislav Gotovac, smještenog u umjetnikovu stanu, kojeg je Gotovac tijekom vremena transformirao u cjelovito ambijentalno umjetničko djelo, nalik na Merzbau Kurta Schwittersa.

U filmskom dijelu programa 21. listopada bit će predstavljeno ovogodišnje, jubilarno izdanje Festivala 25 FPS s posebnim osvrtom na Kino Studentskog Centra u Zagrebu, kino "koje i je i nije kino". Idući dan, 22. listopada, bit će predstavljen jedan od zanimljivijih segmenata videoumjetnosti iz Poljske, prikazivanjem videoradova okupljenih oko teme odnosa videoumjetnosti i javnog prostora. Simboličke i materijalne mijene javnog prostora postavile su jak izazov raznim vidovima umjetničkih praksi, no ne kao moguća mjesta za izlaganje umjetničkih radova, već izazivanjem složenog sklopa pitanja koja se odnose na problem reprezentacije, uvjeravanja i komunikacije.

Ciklus zvučnih događaja Sound & Vision – koji istražuje granice suvremene glazbe kao i prepletanje glazbenih žanrova te se nije ograničio na predstavljanje određenoga žanra, već je tijekom godina ravnopravno prezentirao elektroakustiku, improvizacijsku glazbu, free jazz, suvremenu elektroniku, glitch glazbu itd. – u svom ovogodišnjem izdanju 23. listopada predstavlja dva projekta. To je mračni zvuk Zagroba, kojeg stvara Dražen Kuljiš, svestrani mladi umjetnik i stvaratelj zastrašujuće crnohumorne glazbe, i TeHÔM, vjerojatno jedan od najboljih priznatih hrvatskih glazbenih izvoznih proizvoda u žanru eksperimentalne ambijentalne glazbe, danas već kultni opskurni underground ambijent projekt Miljenka Rajakovića

U izvedbenom dijelu programa moći će se vidjeti tri plesne solo izvedbe mladih diplomantica suvremenog plesa sa Experimental Academy of Dance u Salzburgu (SEAD) – This is You? Matee Bilosnić 27. listopada, te 1, 2, 3, 4! Josipe Štulić i ReMove s Lanom Hosni, autora Brune Isakovića 28. listopada, kao i kazališna predstava Nataše Kopeč i Davida Belasa NE, NIŠTA, dobro. 29. listopada. Namjera je ovog dijela programa stvoriti priliku za razmjenu aktualne produkcije alternativnog i inovativnog pristupa kazalištu i plesu. Pri tom kriterij odabira ne slijedi tematsko jedinstvo, već autore koji kroz svoje radove problematiziraju same postavke vlastite umjetničke prakse i njezinog mjesta u sustavu suvremene umjetnosti i kulture.

U završetku programa 30. listopada organiziran je razgovor s nekima od važnijih sudionika scene okupljene oko osječkog Studetskog centra – Centra Mladih (CM) osamdesetih i Studentskog kulturnog centra (SKUC-a) početkom devedesetih godina. Namjera je kroz razgovor podsjetiti, još jednom, da je u Osijeku tada, za razliku od današnje situacije, postojao živi kulturni centar sa stalnim programom, gdje su se gotovo svakodnevno odvijale i proizvodile različite kulturne aktivnosti – koncerti, književne tribine, performansi, kazališne predstave, filmske projekcije, različite radionice, izložbe, produkcija fanzina itd. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.10.2014