Oživljavanje zaboravljene umjetnosti | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Oživljavanje zaboravljene umjetnosti

Splitski izvedbeni kolektiv ROOM 100 i zagrebačka Mala performerska scena zajednički provode projekt Tasmanijski tigar, Commodore 64… Stari cirkus?

24.07.2015 - 01.10.2015 , Split - Hala 100, Lastovo - Lastovo, Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Na projektu zanimljivog naziva cirkuske snage udružile su splitski ROOM 100 i zagrebačka Mala performerska scena,  a pridružio im se i Festival Mediteranskog filma Split s podrškom na polju sedme umjetnosti. Projekt koji je dobio najviše ocjene u sklopu ovogodišnjeg Clubture HR programa interdisciplinarnog i edukativnog je karaktera i u fokus javnosti stavlja pomalo zaboravljene tehnike tradicionalnog cirkusa u izumiranju, pokušava ih reanimirati i iznova zainteresirati publiku i umjetnike za polje izvedbe koje suvremeni artisti sve manje prakticiraju.

Projekt se sastoji od tri različita događanja koji predstavljaju tri stare cirkuske vještine i/ili pronalaženje novih pristupa u korištenju cirkuskih vještina preuzetih iz svijeta tradicionalnog cirkusa, a započinje projekcijom višestruko nagrađivanog filma Posljednji plesač na žici u Armeniji, 24. srpnja, kojeg će Festival mediteranskog filma Split prikazati na Lastovu kroz svoj projekt Kino Mediteran. Ovaj dokumentarni film istražuje nestajanje nekada izuzetno cijenjenog umijeća akrobatike na zategnutoj žici u Armeniji kroz priču dvojice ostarjelih majstora ove vještine.

Projekt će se nastaviti krajem ljeta kada će u Zagrebu biti organizirana izložba o Marijanu Matijeviću, svojedobno najsnažnijem čovjeku na svijetu. Fascinantni Ličanin dosad nije dobio svoje zasluženo mjesto u hrvatskoj cirkuskoj povijesti, no nikada nije kasno otpuhnuti prašinu s dokumentacije života Teslina suvremenika i Titova omiljenog društvenog radnika. Izložba će biti otvorena u Galeriji Nova od 24. kolovoza do 6. rujna.

Za kraj projekta ROOM 100 će na jesen ugostiti španjolsku umjetnicu Ingrid Esperanza na rezidenciji u HALI 100 nakon koje će održati predstavu Zendra. Predstava je temeljena na tradicionalnoj vještini hair hanginga koja se izvodi, kako se iz naziva dade naslutiti, tako što izvođačica visi obješena samo za vlastitu kosu, a pratit će je domaći glazbeni kolektiv KLMF. Ova danas rijetka, ali impresivna vještina ovdje uspješno demonstrira koliko plodan i zanimljiv spoj tradicionalnog i suvremenog pogleda može biti.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 23.07.2015