Ožujak ispunjen sjećanjima i glazbom | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Ožujak ispunjen sjećanjima i glazbom

Ožujak u Art kino Croatia donosi sjećanja na velikane, jednu hrvatsku i jednu riječku premijeru, ali i pregršt glazbe.

01.03.2012 - 30.03.2012 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -
Na samom početku ožujka u sklopu ciklusa In Memoriam Ken Russell pogledajte tri filma: Demoni, Divlji mesija i rock-mjuzikl Tommy. U ciklus će uvesti kulturolog Damir Batarelo u četvrtak, 1. ožujka.

Art kino Croatia obilježava i 100 godina od rođenja talijanskog redatelja Michelangela Antonionija kroz filmski opus 60-ih. Na programu će se naći filmovi: Noć, Pomračenje i Crvena pustinja. 13. ožujka u 20 sati održat će se riječka premijera novog filma Igora Mirkovića, Noćni brodovi, koja donosi pravu ljubavnu, iako vrlo neobičnu priču o posljednjoj ljubavi. Ovomjesečna inačica Queer Momenata u kino donosi filmove Žigolo, Tiranosaur i Neprijatelj.

DORF - Festival dokumentarnog rock filma ponovno je u Rijeci. Ove godine u Art kino donosi desetak ponajboljih glazbenih dokumentaraca. Svečano otvorenje održat će se 15. ožujka u 21 sat uz islandski film Backyard koji prikazuje kako od jednog DIY koncerta nastaje jedan od najuzbudljivijih događanja u Reykjaviku 2009. godine. 

Već tradicionalni Ciklus frankofonskog filma, od 19. do 26. ožujka, donosi čak devet recentnih filmskih naslova. Riječ je o raznolikom programu koji obuhvaća i dva dokumentarna filma redatelja Thierryja Michela, Congo River i Kantaga Business, ali i nagrađivani igrani film u režiji Philippea Falardeaua Congorama. Iluzionist, animirana drama, priča je o izumiranju vrste zabavljača čije mjesto na pozornici preuzimaju nove rock zvijezde. Ovogodišnja frankofonija donosi i film Duboko u šumi u režiji Benoîta Jacquota.

Dvije stotine godina od rođenja velikog engleskog književnika Charlesa Dickensa obilježava se i u Art kinu Croatia. Jedan od najpoznatijih naslova slavnog spisatelja možete pogledati u čak tri verzije. Najprije je riječ o filmu Oliver Twist Davida Franka Loyda iz 1922, zatim film Davida Leana iz 1948, ali i dobitnika pet Oscara - mjuzikl Oliver! u režiji Carola Reeda iz 1968. godine. Na programu su i Božićna priča, Priča o dva grada, Posmrtni spisi Pickwickova kluba i Velika iščekivanja.

Kraj mjeseca donosi film u režiji Álexa de la IglesiaPosljednji cirkus. Tužna balada, prema originalnom naslovu, crnohumorna je drama datirana u vrijeme Španjolskog građanskog rada. Uz mnoštvo neobičnih likova, poput krotitelja slonova i trenera pasa, ovaj se Cirkus bavi sukobom dvojice tužnih klauna, Javiera i Sergija, potaknutih očajem, bijesom i požudom u borbi za ljubav najljepše i najokrutnije žene u cirkusu.

Kompletan program i raspored projekcija potražite ovdje.

 


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 29.02.2012