Pacific Shortcuts [3] | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pacific Shortcuts [3]

Na trećem dijelu izložbe posvećenoj umjetnosti iz Australije i Novog Zelanda bit će predstavljeni radovi Pierrea Proske, Iana Clothiera i Andrewa Hornblowa te Shannona Novaka.

04.08.2014 - 18.08.2014 , Korčula - siva) (zona
  • A
  • +
  • -

Otvoren je završni dio izložbe Pacific Shorcuts koja predstavlja autore iz Australije i Novog Zelanda koji propituju poimanje prirode i prirodnih procesa kroz upotrebu tehnologija. Tijekom više od mjesec dana u galerijskom prostoru u dinamičnom izmjeničnom programu svakih desetak dana mijenjao se program, uz niz predavanja i performansa. Na dan otvaranja trećeg djela projekta Pierre Proske će uživo izvesti zvučni performans Presense Through Movement, nakon čega slijedi otvaranje izložbe s zvučnim instalaicijama Leah Barclay i Nigela Helyera te video i internet radovima Mez Breeze, biološkom audio instalacijom tandema Ian Clothiera i Andrewa Hornblowa, interaktivnom participativnom instalacijom proširene stvarnosti Shannona Novaka te prezentacijom interaktivne audiovizualne instalacije u vanjskom prostoru Pierra Proskea. Kustos izložbe je Darko Fritz.

Brickets je interaktivna audio instalacija u javnom prostoru Pierrea Proske. Projekt je kibernetičko istraživanje dinamika prirodnih sinhronizacija. Krijesnice misteriozno svjetlucaju u jednoglasnom koru dok električne ćelije u našim tijelima uvjetuju električni puls koji zovemo otkucajima srca. Ovi mali elektronički uređaji, opremljeni  svjetlom, zvukom i radio komunikacijom, "brbljaju" među sobom u misterioznoj dinamici auto-sinhronizacije. Brickets su i samoodrživi jer koriste solarnu energiju za svoje električne krugove. Bude se u sumrak, zahvaljujući svojim ugrađenim svjetlosnim senzorima.

Biološka audio instalacija Iana Clothiera i Andrewa Hornblowa naslovljena je Orkestar stabla svijeta: majušni vrt. Kao i brojni drugi Clothierovi radovi, ovaj rad je konceptualiziran oko ideje da je sve međupovezano. Međutim, to je koncept koji pronalazimo i kod indigenih i otočkih naroda, u pojmovnicima integriranih sistema, sistemskog razmišljanja, kibernetike i permakulture. Rad uključuje istraživanje granica između ljudskog i automatskog, te između biljaka i ljudi. U radu podatkovno učitavanje iz biljaka uživo kontrolira ono što čujemo te kako bljeskaju LE (D)iode u raznim bojama. Instalacija se sastoji od tri glavna dijela (tri biljke u tri posude).

Rad Shannona Novaka String Section pokušava naći glazbu u svemu. Neovisno o tome da li se radi o zidu, zgradi, ili vašoj sljedećoj šalici kave, Novak koristi vlastiti osebujni jezik animiranih geometrijskih formi i instrumentalnih zvukova da bi pokazao muzikalnost koju vidi u svim životnim formama i oblicima. String Section je interaktivni zvučni rad koji je pokrenut virtualnim geometrijskim formama, koristeći vlastite smartphone ili tablete. Tehnologija koju Novak koristi da bi razvio svoj rad zove se proširena stvarnost, augmented reality (AR). U okviru Shannonovog projekta, cilj je korisnicima mobilnih uređaja omogućiti da svoju pažnju preusmjere na okoliš, na način što će se objekti u realnom vremenu biti preklopljeni s animacijom i zvukom tih  istih objekata. Stvarni svijet na taj način je "povećan" virtualnim objektima.

Završni dio izložbe Pacific Shortcuts bit će održan od 4. do 18. kolovoza

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.08.2014