Pank pankericama! | kulturpunkt

Audio

Pank pankericama!

Autorice: Maša Borović, Lućana Jakelić, Jurica Vitković

Emisija nastala u sklopu Kulturpunktove Školice pokušaj je da se kroz razgovore sa sudionicama_ima pank scene u Zagrebu otvori prostor diskusije i problematizira pozicija cura u panku.

  • A
  • +
  • -

Audio emisija Pank pankericama! pokušaj je da se kroz razgovore sa sudionicama i sudionicima pank scene u Zagrebu, ali i onima koje se ne osjećaju tako, a ipak vole pank, sviraju ga i žive, otvori prostor diskusije i problematizira pozicija cura u panku.

Još od kraja 1980-ih na pank scenu sve se glasnije probija ženski glas. Cure su se izborile za mjesto na stejdžu, guraju se u pogu i pružaju otpor sistemu iz prvih redova, ali ipak taj prostor je većinski ostao namijenjen muškoj populaciji. Audio dokumentarac istražuje razloge tomu, a u analizi pomaže nekoliko "dijamanata" koje su autorice i autor pronašle na sceni. 

"Naše su sugovornice/i inspirativne osobe koje se bore za svoje mjesto, za bolju okolinu te za puštanje vlastitog glasa kojim izražavaju što ih muči, što ovom društvu nedostaje ili čega je previše. U ovom razgovoru cure su u prvom planu, njihova prisutnost ili odsutnost sa scene, te aktivnost u različitim poljima. Razgovarali smo sa Sonjom iz Abergaza, članicom i članovima benda Accident, curama iz tek friškog Pedalina Pank Benda i Enom iz kolektiva Good Night Macho Pride. Zanimalo nas je zašto vole pank, o čemu progovaraju kroz svoju glazbu, koji su problemi pank scene i kakvo je specifično iskustvo (ako postoji) cura i trans osoba u panku, ali i zajednici. Progovaramo o pitanju seksizma te postavljamo pitanje na koje je i dalje teško dati odgovor: zašto je ipak manje cura na pank sceni? Poznati nam stihovi kažu, scena nam je zagađena jeftinim trikovima – al ovaj put pank ide pankericama!".

Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Kulturpunktova novinarska školica jednosemestralni je obrazovni program u sklopu kojeg mladi autori imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama, povijesnom razvoju i procesima kulturnih i umjetničkih praksi koje nastaju prvenstveno u izvaninstitucionalnom kontekstu. Kulturpunktova novinarska školica trenutno je jedini opsežniji program neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021