Parada ide u Berlin | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Parada ide u Berlin

Dugometražni igrani film Parada redatelja i scenarista Srđana Dragojevića uvršten je u službeni program Panorama 62. Berlinalea.

  • A
  • +
  • -

Od nekoliko tisuća prijavljenih filmova zasad je u Panoramu uvršteno njih dvadeset, a predviđa se da će u tri programske sekcije PanorameGlavnoj sekciji, Panorama Dokumente i Panorama Special biti ukupno pedeset naslova.

Parada se tako našla u društvu novih dugometražnih filmova poznatih svjetskih redatelja kao što su Hou Hsiao-Hsien, Volker Schlöndorff, Cao Hamburger, Pen-ek Ratanaruang i Teona Strugar Mitevska. Film je nastao uz potporu Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda Eurimages te fondova iz svih koproducentskih zemalja. Hrvatski koproducent je tvrtka Mainframe Production.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima. Srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama, a ciljana publika su mu prodajni agenti i potencijalni kupci. Tako Panorama na jedinstven način ujedinjuje komercijalne interese i autorski film. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih su najznačajnije Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea te nagrada Teddy, najznačajnija svjetska nagrada za filmove koji se bave queer i LGBT pitanjima koja je po prvi puta dodijeljena upravo u okviru programa Panorama 1987.

Jedan od najvećih svjetskih i europskih filmskih festivala, 62. međunarodni filmski festival u Berlinu, bit će održan od 9. do 19. veljače 2012. godine. Više informacija o ovogodišnjem Berlinaleu potražite ovdje.

Izvor: HAVC 

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 09.01.2012