Paradoks i cinizam trenutka koji živimo | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Paradoks i cinizam trenutka koji živimo

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, umjesto poziva na izložbu, poziva javnost na reakciju povodom situacije zbog koje je ponovo primoran prekinuti rad novosadske Galerije SULUV.

Drugi put u 45 godina, koliko postoji ta galerija, a 65 godina od osnivanja, SULUV se odlučio na takav potez zbog izrazito kritičnog stanja u kojem se nalazi i to udruženje i njegova galerija. SULUV od nadležnih institucija nije dobio podršku za redovnu djelatnost i projekte, nakon što je prošlu izlagačku godinu završio s negativnim financijskim stanjem, ali je zbog interesa članova i posjetitelja nastavio rad Galerije, kao i svoje kancelarije. U međuvremenu dobio je status reprezentativnog udruženja na državnoj razini u području suvremenog stvaralaštva.

Postavljajući pitanje što znači titula reprezentativnog tijela u društvu u Srbiji i što znači evropska prijestolnica kulture, za koju se Novi Sad kandidirao, SULUV je konstatirao da odnos nadležnih prema njegovim aktivnostima "jasno ilustruje paradoks i cinizam trenutka koji živimo".

"Očigledno odsustvo kulturne politike i površno interpretiranje kulture kao reakcionarni koncept. To ujedno pojačava animozitet prema savremenom stvaralaštvu i drugim polivalentnim oblicima delovanja u njemu. Sa druge strane prećutno se podržavaju mahom umrtvljene institucije kulture koje sprovode partokratski nacionalni identitet jezikom političkog marketinga. U ovakvom miljeu stvara skoro 500 umetnika i umetnica, članova SULUV-a, koji svojom praksom ostvaruju presek stremljenja umetničkih aktivnosti, ne pripadajući pritom političkim krugovima i ideologijama već umetnosti", ističe se u priopćenju SULUV-a.

SULUV je naveo da trenutno ne postoje osnovni (ljudski) uvjeti za njegov rad i da nije u stanju doprinijeti prividu i pošto-poto održavati kontinuitet u trajanju: "Zatvarajući galeriju SULUV izražavamo protest, u gradu koji je u trci za evropsku prestonicu kulture, postavljajući pitanje: Šta će budućim generacijama ostati kao kulturno nasleđe ako to nije savremena umetnička praksa?".

Prema Zakonu o kulturi Republike Srbije, SULUV predstavlja jedno od dva reprezentativna udruženja u području suvremene vizualne umjetnosti (uz Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS) i skladu s tim ima ovlasti i zakonske obaveze u obavljanju aktivnosti. Iz tog razloga je, kako je navedeno na nedavnoj konferenciji za novinare, odugovlačenje objavljivanja rezultata natječaja nadležnih sekretarijata i Ministarstva kulture dodatno opteretilo uvjete rada SULUV-a. Rezultatima natječaja je, kako su naveli predstavnici SULUV-a, u biti uskraćeno pravo na rad zaposlenima i članovima tog udruženja koji u Galeriji prezentiraju svoj rad.

Obustavljanjem rada svoje galerije, SULUV želi skrenuti pažnju na ignoriranje, odnosno nepodržavanje  suvremene umjetničke produkcije, nekompetentnost komisija koje odlučuju o izboru projekata za financiranje ili sufinanciranje projekata u kulturi, počevši od Ministarstva kulture, preko pokrajinskih do organa lokalne samouprave, kao i podržavanje profitabilnih organizacija i festivala i njihovo financiranje iz budžeta za kulturu, iako njihovo djelovanje spada u domenu zabave i turizma.

Na taj način se ponovo dovode u vezu dvije različite kategorije - promocija i manifestacije s jedne strane i umjetnička produkcija s druge, koje nikako ne mogu i ne trebaju imaju isti tretman i iste kriterije na natječajima, poručili su predstavnici SULUV-a.

Izvor: SEEcult.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.06.2013

VEZANE VIJESTI

Ponižavanje kulture

Nezavisno stvaralaštvo u kulturi, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina.

Za afirmaciju nezavisne kulture

Treća redovna Skupština NKSS-a bit će posvećena teškoj situaciji u području kulture i umjetnosti u Srbiji.