Paradoks i cinizam trenutka koji živimo | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Paradoks i cinizam trenutka koji živimo

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, umjesto poziva na izložbu, poziva javnost na reakciju povodom situacije zbog koje je ponovo primoran prekinuti rad novosadske Galerije SULUV.

  • A
  • +
  • -

Drugi put u 45 godina, koliko postoji ta galerija, a 65 godina od osnivanja, SULUV se odlučio na takav potez zbog izrazito kritičnog stanja u kojem se nalazi i to udruženje i njegova galerija. SULUV od nadležnih institucija nije dobio podršku za redovnu djelatnost i projekte, nakon što je prošlu izlagačku godinu završio s negativnim financijskim stanjem, ali je zbog interesa članova i posjetitelja nastavio rad Galerije, kao i svoje kancelarije. U međuvremenu dobio je status reprezentativnog udruženja na državnoj razini u području suvremenog stvaralaštva.

Postavljajući pitanje što znači titula reprezentativnog tijela u društvu u Srbiji i što znači evropska prijestolnica kulture, za koju se Novi Sad kandidirao, SULUV je konstatirao da odnos nadležnih prema njegovim aktivnostima "jasno ilustruje paradoks i cinizam trenutka koji živimo".

"Očigledno odsustvo kulturne politike i površno interpretiranje kulture kao reakcionarni koncept. To ujedno pojačava animozitet prema savremenom stvaralaštvu i drugim polivalentnim oblicima delovanja u njemu. Sa druge strane prećutno se podržavaju mahom umrtvljene institucije kulture koje sprovode partokratski nacionalni identitet jezikom političkog marketinga. U ovakvom miljeu stvara skoro 500 umetnika i umetnica, članova SULUV-a, koji svojom praksom ostvaruju presek stremljenja umetničkih aktivnosti, ne pripadajući pritom političkim krugovima i ideologijama već umetnosti", ističe se u priopćenju SULUV-a.

SULUV je naveo da trenutno ne postoje osnovni (ljudski) uvjeti za njegov rad i da nije u stanju doprinijeti prividu i pošto-poto održavati kontinuitet u trajanju: "Zatvarajući galeriju SULUV izražavamo protest, u gradu koji je u trci za evropsku prestonicu kulture, postavljajući pitanje: Šta će budućim generacijama ostati kao kulturno nasleđe ako to nije savremena umetnička praksa?".

Prema Zakonu o kulturi Republike Srbije, SULUV predstavlja jedno od dva reprezentativna udruženja u području suvremene vizualne umjetnosti (uz Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS) i skladu s tim ima ovlasti i zakonske obaveze u obavljanju aktivnosti. Iz tog razloga je, kako je navedeno na nedavnoj konferenciji za novinare, odugovlačenje objavljivanja rezultata natječaja nadležnih sekretarijata i Ministarstva kulture dodatno opteretilo uvjete rada SULUV-a. Rezultatima natječaja je, kako su naveli predstavnici SULUV-a, u biti uskraćeno pravo na rad zaposlenima i članovima tog udruženja koji u Galeriji prezentiraju svoj rad.

Obustavljanjem rada svoje galerije, SULUV želi skrenuti pažnju na ignoriranje, odnosno nepodržavanje  suvremene umjetničke produkcije, nekompetentnost komisija koje odlučuju o izboru projekata za financiranje ili sufinanciranje projekata u kulturi, počevši od Ministarstva kulture, preko pokrajinskih do organa lokalne samouprave, kao i podržavanje profitabilnih organizacija i festivala i njihovo financiranje iz budžeta za kulturu, iako njihovo djelovanje spada u domenu zabave i turizma.

Na taj način se ponovo dovode u vezu dvije različite kategorije - promocija i manifestacije s jedne strane i umjetnička produkcija s druge, koje nikako ne mogu i ne trebaju imaju isti tretman i iste kriterije na natječajima, poručili su predstavnici SULUV-a.

Izvor: SEEcult.org

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.06.2013

VEZANE VIJESTI

Ponižavanje kulture

Nezavisno stvaralaštvo u kulturi, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina.

Za afirmaciju nezavisne kulture

Treća redovna Skupština NKSS-a bit će posvećena teškoj situaciji u području kulture i umjetnosti u Srbiji.