Paralele Hrvatske i Brazila | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Paralele Hrvatske i Brazila

Queer Zagreb Sezona poziva na razgovor o brazilskom društvu i književnosti koji otvara roman Pljesnive jagode Caia Fernanda Abreua, u izdanju udruge Domino.

06.03.2015 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Brazilski pisac Caio Fernando Abreu rođen je 1948. godine u Santiago do Boqueirãu te je jedan od najimpresivnijih modernih brazilskih pisaca. Svoju karijeru započeo je kao novinar u različitim časopisima pop-kulture no svoj autorski procvat doživio je po završetku djela Morangos Mofados,odnosno u hrvatskom prijevodu Pljesnive jagode. Bio je žrtva progona od strane represivnog militantnog režima te je od 1968. godine bio u bijegu. Razlozi njegova progona uvelike su bili vezani uz novitete koje je uveo kroz svoje pisanje. Likovi poput cross-dressera, gej i biseksualnih muškaraca, pa i sam narativ pisan iz ugla gej muškarca koji živi s HIV-om, uzdrmali su brazilsku književnu scenu.

Radnja Pljesnivih jagoda odvija se u Rio de Janeiru sedamdesetih godina 20. stoljeća te kroz kolekciju kratkih priča daju presjek života biseksualnog muškarca u to doba u Brazilu: od prihvaćanja vlastite seksualnosti do prikaza društvenih događanja sagledanih s periferije društva u koju su onda bili smješteni queer identiteti. Tematski fokus romana tako otvara pitanja koliko uopće znamo o brazilskom društvu i njegovoj književnosti, te kako heteronormativno društvo izgleda iz perspektive queer identiteta - odnosno, koliko je društvena situaciju u Brazilu u 1970-im godinama slična situaciji u Hrvatskoj danas? Na navedena pitanja, ali i mnoga druga potaknut će razgovor u književnom klubu Booksa 6. ožujka s početkom u 19 sati.

Razgovor će voditi Majda Bojić, asistentica na odsjeku za portugalski filozofskog fakulteta u Zagrebu, i pisac Srđan Sandić. Njih će dvoje, potaknuti temama iz romana pokušati povući paralele Brazil-Hrvatska te kroz analizu i razgovor dokazati kako je svaki pisac obilježen vremenom u kojem piše te da se iz svakog romana može iščitati stanje društva u kojem je roman nastao.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.02.2015