Paralelna turistička stvarnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Paralelna turistička stvarnost

Ciklus Turizam grafičkih radova Kristine Restović proizišao je iz autoričinog umjetničkog bavljenja turističkom svakodnevicom na vrhuncu sezone.

14.06.2018 - 30.06.2018 , Split - Salon Galić
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 14. lipnja u 21 sat u Salonu Galić u Splitu otvara se izložba Turizam Kristine Restović.

Restović ovom izložbom predstavlja istoimeni ciklus grafičkih radova na kojemu je započela raditi prije nešto više od četiri godine kada je snimila prvu fotografiju ležaljki uz more u Hvaru, jednom od ishodišnih autoričinih mjesta. U osnovi svih sastavnica ciklusa nalazi se vježba percepcije po modelu koji je u stalnom pokretu, izmicanju i izmještanju.

Turizam je proizašao iz svakodnevice turističke destinacije na vrhuncu sezone. Iako lokalno stanovništvo sa turistima dijeli isti prostor, ono ne dijeli i istu stvarnost: turisti su opušteni šetači, ometeni istraživači, radoznale skitnice u udobnoj obući ograničene datumom odlaska, a ta razlika iščitava se u pokretima, hodu i pogledu.

Kristina Restović rođena je u Splitu 1973. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti umjetnosti u Firenci 1997. Magistrirala je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2007. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Drži kolegije suvremene grafike u zvanju izvanredne profesorice na slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Do sada je izlagala na tridesetak samostalnih izložbi i više od sedamdeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada za svoj umjetnički rad. Godine 2017. izdana je njena grafička mapa Turisti u ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložba je otvorena do 30. lipnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.06.2018