Paraliza institucije | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Paraliza institucije

Po treći put je raspisan natječaj za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade "Kultura nova".

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Zaklada "Kultura nova" je 2. rujna 2015. godine objavila (prvi) Javni poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora. Budući da prošli ministar kulture Berislav Šipuš nije utvrdio prijedlog članova, taj je zadatak dočekao novog ministra Zlatka Hasanbegovića. Kako je doznao tportal, Šipuš je na stolu imao prijedlog imena novih članova Upravnog odbora, no nije ih proslijedio Vladi na potvrdu, a novi ministar 1. veljače 2016. poništio je natječaj.

Podsjetimo, Zakladom upravlja Upravni odbor od pet članova koji obavljaju svoje funkcije bez naknade. Članove Upravnog odbora imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture na mandat od četiri godine, s pravom ponovnog imenovanja. Početkom siječnja 2012. godine za članove Upravnog odbora Zaklade imenovani su Agata Juniku, Marin Lukanović, Vid Mesarić, Ivica Petrinić i Emina Višnić.

Drugi je javni poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade objavljen 3. veljače 2016, da bi 14. travnja natječaj ponovno bio - poništen. "S obzirom na to da, na temelju provedenoga Javnog poziva za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade 'Kultura nova' objavljenoga u Narodnim novinama 11/2016, ministar kulture nije utvrdio prijedlog članova Upravnog odbora Zaklade 'Kultura nova' koji se upućuje Vladi Republike Hrvatske, poništava se Javni poziv", stoji na stranicama Narodnih novina, gdje je objavljen i novi, treći poziv.

Prvi poništeni natječaj još je donekle bilo moguće opravdati proceduralnim teškoćama novog ministra pri preuzimanju vlasti i nedovoljnim poznavanjem sustava kojim treba upravljati, no kako objasniti da je dva mjeseca nakon objavljenog natječaja čiji je rok za prijavu iznosio 15 dana, isti ministar poništio isti natječaj?

Treba napomenuti da je Zaklada "Kultura nova" 30. prosinca 2015. objavila i Javni natječaj za imenovanje upravitelja Zaklade. Sadašnjoj upraviteljici mandat istječe krajem travnja 2016, a upravitelja Zaklade imenuje i razrješava Upravni odbor većinom članova. S obzirom da je natječaj za članove Upravnog odbora raspisan 15. travnja s rokom prijave od 15 dana - novog upravitelja ili upraviteljicu nema tko potvrditi.

Također, Zaklada je 25. siječnja objavila Javni natječaj za zapošljavanje voditelja općih i ekonomskih poslova te 3. veljače Javni poziv na predlaganje projekata u okviru Programa podrške. Bez Upravnog odbora, upravitelja i voditelja općih i ekonomskih poslova, izgledno je da su ugrožene aktivnosti zbog kojih je Zaklada uopće osnovana. 

Zakladu "Kultura nova" osnovala je Republika Hrvatska posebnim zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011. godine, kao zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti, a Hrvatska je njenim osnivanjem napravila značajan iskorak prema praksama europskih zemalja koje kroz različite mehanizme unapređuju sustav financiranja u kulturnom i umjetničkom polju.

Zaklada se financira iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara sukladno Zakonu o igrama na sreću te Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načina raspodjele dijela prihoda od igara na sreću te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda.

Prema posljednjem Programskom i financijskom izvještaju Zaklade, u provedbu Programa podrške uveden je niz novosti proizašlih iz kontinuirane komunikacije s prijaviteljima i korisnicima, a također su povećana i bespovratna sredstva za provedbu projekata i programa. U 2014. godini podržano je 108 projekata i programa, čime je u izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva i razvoj suvremene kulture i umjetnosti uloženo oko 8 milijuna kuna. Zaklada je u okviru svoga operativnog djelovanja započela i s provedbom triju razvojnih programa koji uključuju provedbu istraživanja, organizaciju edukacijskih programa te razvoj novih modela ustanova.

Nakon autoritarnog ukidanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije usred mandata, čistki na HRT-u i iznuđenog otkaza ravnateljice Agencije za elektroničke medije, te onemogućavanja rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, još se jednoj instituciji prijeti paralizom, a potom i opstankom.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.04.2016

VEZANE VIJESTI

Prema društveno-kulturnim centrima

Pripremio: Vatroslav Miloš

Zaklada "Kultura nova" objavila je Radnu bilježnicu posvećenu problematici i razvoju društveno-kulturnih centara.

Vježbom do savršenstva

Pripremio: Tomislav Žilić
Zaklada Kultura nova pokreće edukacijsku radionicu na kojoj će organizacije civilnog društva moći usavršiti vještine potrebne za pisanje projektnih prijedloga.

Okret potpora

Piše: Matija Mrakovčić

Osam nezavisnih organizacija aktivnih na zadarskoj kulturnoj sceni oformile su suradničku platformu.