Paraliza kao objekt i predmet predstava | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Paraliza kao objekt i predmet predstava

Francuski dokumentarni film Salto Mortale prati svakodnevni život i izvedbenu i životnu prekretnicu poznatog francuskog virtuoza na žici Antoine Rigota.

20.12.2017 , Split - Zlatna vrata

Trideset i sedma Cirkuska srijeda, ciklus filmova cirkuske tematike, donosi francuski dokumentarni film Salto Mortale, 20. prosinca u 17.30 u Kinoteci Zlatna vrata.

Redatelj Guillaume Kozakiewiez prati svakodnevni život i izvedbenu i životnu prekretnicu poznatog francuskog virtuoza na žici Antoine Rigota kojem je nakon ozbiljne nesreće dijagnosticirana djelomična paraliza.

Umjesto da ga hendikep i nemogućnost kontrole vlastitih udova natjera da napusti pozornicu, Antoine odlučuje prigrliti paralizu i učiniti sebe i nju objektom i predmetom svojih predstava. Malo po malo, njegova želja za koketiranjem i izazivanjem ravnoteže na žici se vraća...

Antoine Rigot školovao se kao klaun akrobat u nacionalnoj školi Annie Fratellini. Susret s Agathe Olivier odveo ga je na žicu. Godine 1996. osnovali su Les Colporteurs, konstruirali šator svojih snova, a nakon tri godine turneje njihove prve vlastite produkcije Filao Antoine je doživio nesreću. Unatoč hendikepu, već nakon godinu dana vratio se kao glumac, glazbenik i redatelj. Na poticaj novih generacija hodača na žici, 2006. godine režira Le fil sous la neige (Žica pod snijegom), monodisciplinarnu predstavu za sedam hodača na žici. Bilo je to prvo poglavlje trilogije koja se nastavlja sa Sur la route… u kojoj nastupa zajedno s finskom plesačicom na žici Sanjom Kosonen. Les Colporteurs producirali su od tada predstave Le Bal des Intouchables, Le Chas de Violon, Evohe i Sous la toile de Jheronimus.

Film se prikazuje na francuskom jeziku s engleskim podnaslovima.

Kao i svake srijede, ulaz je besplatan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.12.2017