Park je središte kvarta | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Park je središte kvarta

Istraživanje koje je inicijativa Čuvamo naš park naručila od GfK-a pokazalo je da se čak 77 posto stanovnika zagrebačke Savice protivi izgradnji crkve u Parku Trnjanska Savica.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt

  • A
  • +
  • -

Nakon organizacije građana u inicijativu Čuvamo naš park, kojoj je cilj sačuvati centralnu kvartovsku zelenu površinu kao mjesto društvene interakcije svih građana, provedeno je istraživanje na uzorku od 200 nasumično odabranih ispitanika različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika. Njih 77 posto, stoji u istraživanju koje je proveo GfK - Centar za istraživanje tržišta, protivi se gradnje crkve u parku. Ovaj podatak jasno pokazuje, kako ističu iz inicijative Čuvamo naš park, da akcije te inicijative "imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta" te da "ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonanačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke".

Inicijativu je ranije ove godine podržalo Društvo arhitekata Zagreba odbacivši predloženi projekt gradnje crkve na Savici kao korak unazad te istaknuvši da bi "za poziciju crkve trebalo iznaći kvalitetnije urbanističko rješenje, kakvo poznajemo primjerice u Sigetu". Osim toga, na javnom prosvjednom skupu Obrani park, obrani grad, održanom 10. rujna u samom parku, okupilo se preko 3500 građana, od kojih je 2232 potpisom na peticiju dalo svoj glas protiv gradnje u parku. Predloženi projekt pastoralnog centra, podsjećamo, uključuje crkvu s čak 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu, servisne prostore i zvonik visine 45,3 metra.

Istraživanje je pokazalo i da je podjela na "zagovornike" i "protivnike" crkve konstrukt koji nema utemeljenje u stanju na terenu: naime, 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijeti protivi se gradnji u parku, a 85 posto ukupnih ispitanika podržalo bi gradnju na drugoj lokaciji na Savici. Također, sada postoje i relevantni podaci o tome u kojoj mjeri građani koriste infrastrukturu parka u svoje slobodno vrijeme. Za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu njih 64 posto u parku je "često", odnosno "koliko im vrijeme dozvoljava", a 32 posto tamo navraća tek "povremeno", odnosno "mogli bi i više". 

"Ovo istraživanje Inicijativi predstavlja vrlo vrijedan podatak u ostvarenju svojeg jedinog cilja - očuvanja parka u sadašnjem obliku i pronalasku alternativne lokacije za izgradnju crkve na zadovoljstvo svih stanovnika Savice", zaključuje se u priopćenju inicijative Čuvamo naš park.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.11.2016

VEZANE VIJESTI

Perforirati radi bolje čujnosti

Piše: Matija Mrakovčić
Što se skriva iza nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza gradonačelnika, pitaju se iz inicijative "Čuvamo naš park".

Srce grada

Piše: Vatroslav Miloš
Društvo arhitekata Zagreba stručnim je istraživanjem utvrdilo da Savica ima manjak adekvatnog javnog prostora i time pružilo podršku inicijativi protiv gradnje crkve u tamošnjem parku.

Mjesta okršaja

Piše: Vatroslav Miloš
Građani od gradskih vlasti traže da se crkva na Savici ne gradi na prostoru parka, a na Britancu ugostitelji i obrtnici ustaju protiv samovolje Milana Bandića.