Participacijom protiv diskriminacije | kulturpunkt

Participacijom protiv diskriminacije

Radionicama u sklopu projekta OOM nastoji se potaknuti raznovrsnost sadržaja i participacije u otvorenim digitalnim dobrima u području kulture i civilnog društva.

Piše: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

O rodnoj neravnoteži prisutnoj na najvećem globalnom izvoru informacija govori se već godinama. Ni dva desetljeća od njenog osnutka, na Wikipediji nije ni izbliza postignut balans u omjeru muških i ženskih autora i urednika sadržaja, a ni zastupljenost žena u člancima ne stoji ništa bolje – od 15 % biografija o ženama koliko ih se na engleskoj Wikipediji moglo pročitati u 2014. godini, u 2021. dogurali smo do nepunih 19 %. 

U ranijim analizama uzroka takvog rodnog procijepa, jedna od teorija polazila je od dvostrukog opterećenja žena, kojima – zbog kućanskih i drugih obaveza koje obavljaju disproporcionalno više u odnosu na muškarce – ne ostaje slobodnog vremena za hobističko i volontersko pisanje i uređivanje članaka. Međutim, takvom obrazloženju kontiraju podaci da neravnoteže nema ili je znatno manja u nekim drugim područjima kreiranja sadržaja na mreži, pa tako žene podjednako kao i muškarci doprinose pišući korisničke recenzije za proizvode i usluge.

Stoga se može zaključiti da se žene uključuju i stvaraju sadržaj u onim područjima u kojem osjećaju više uvjerenja u svoje kompetencije, kao što to čini Marit Hinnosaar, autorica studije Gender Inequality in New Media: Evidence from Wikipedia. Upravo je s ciljem jačanja kapaciteta različitih skupina u kreiranju sadržaja koji ih se neposredno tiču pokrenut projekt OOM – otvoreni održiviji mediji u kojem sudjeluju queerANarchive, Drugo more, Iskorak, PaRiter, Multimedijalni institut i K-zona, a održava se u sklopu programa razmjene Clubture-HR Saveza udruga Klubtura

Prvo događanje projekta OOM – radionica Queer Feminist Wiki Squad HR – odvija se u sklopu festivala Vox Feminae, a zamišljena je kao razgovor na temu Wikimedija i rodnog procjepa gdje će se predstaviti prakse kolektiva i inicijativa koje su se dosad bavile ovim pitanjima. Jedan od poznatijih primjera svakako je Art + Feminism, godišnja globalna kampanja uređivanja postojećih i dodavanja novih sadržaja posvećenih umjetnicama. Na frankofonoj verziji Wikipedije aktivan je projekt Les sans pagEs (One bez stranica) čiji je cilj borba protiv rodne neravnoteže u člancima enciklopedije, a glavna aktivnost grupe sastoji se od pisanja biografskih stranica o poznatim ženama. 

Na događanju u sklopu Vox Feminea predstavit će se i rad inicijative Women in Red, grupe urednika i urednica različitih rodnih identiteta i iz različitih djelova svijeta, posvećenih borbi protiv rodne pristranosti u Wiki pokretu. Nakon inspirativnih primjera uslijedit će radionica prijenosa tehničkih i metodoloških znanja za zainteresiranu publiku, a u svrhu osnivanja neformalne grupe za uređivanje hrvatske Wikipedije koja će raditi na unaprjeđenju demografske strukture, rodne zastupljenosti i specifičnih tematskih fokusa sadržaja koji se objavljuje na hrvatskoj inačici. 

Kako ističu organizatori, riječ je o metodama "koje vrijedi dijeliti i promovirati baš u 2021. godini kada CreativeCommons i Wikipedija slave 20 godina postojanja kao najdugovječniji projekti otvorenog i slobodnog znanja i medija, te kada po prvi put Wikipedija donosi Universal Code of Conduct koji štiti manjine i kada se Wikipedija na hrvatskom jeziku napokon popravlja oko pitanja diskriminacije i participacije, nakon decenije stagnacije”.

Svi i sve koje žele naučiti kako otvoriti osobni račun na Wikipediji, proći osnove uređivanja, dodavanja resursa i citiranja postojećih tekstova pozvani su na sudjelovanje u radionici koja se održava u nedjelju, 9. svibnja, uz prethodnu prijavu

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 08.05.2021

VEZANE VIJESTI

Esencijalna infrastruktura za slobodno znanje

Pripremila: Ivana Pejić

U 20 godina postojanja Wikipedija je od participativne enciklopedije postala globalni pokret za otvoreni pristup informacijama, a pozitivne pomake bilježi i njena hrvatska inačica.

Povezivanje iskustava i dijeljenje znanja

Razgovarala: Ivana Pejić
O projektu HRW koji se bavi pitanjima vidljivosti i raznovrsnosti sadržaja na Wikipediji razgovarali smo s njegovim inicijatorom Željkom Blaćeom i Tihanom Naglić iz udruge PaRiter.

Za jednake mogućnosti

Piše: Tomislav Žilić

Feministkinje i feministi diljem svijeta posvetili su jedan vikend uređivanju Wikipedije kako bi senzibilizirali autore, urednike i čitatelje na pitanje rodne jednakosti.