Participativna jesen u Čakovcu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Participativna jesen u Čakovcu

Platforma za Društveni centar Čakovec objavila je program aktivnosti koje će provoditi tijekom jeseni 2015. godine.

Pripremio: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Platforma za Društveni centar Čakovec inicijativa je dvadesetak organizacija civilnog društva, društvenih i kulturnih aktivista i aktivistkinja i građana i građanki, koja je formalizirala djelovanje Inicijative 1729/2 krajem kolovoza 2015. godine, a cilj joj je poticati i zagovarati demokratske i participativne prakse u oblikovanju javnih politika i razvija uvjete za razvoj sudioničke demokracije i sudjelovanja građana te organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Također, Platforma se zalaže za revitalizaciju neiskorištenih javnih prostora na području bivše vojarne u Čakovcu, čime se pokrenulo niz javnih društveno-kulturnih događanja s ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten i stavljanja istoga u javnu funkciju. 

Ove će se jeseni u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću, Koprivnici i Pleškovcu u organizaciji Platforme održati čak 56 programa: od radionica i predavanja preko okruglih stolova i koncerata do izložbi, performansa i drugih događanja. Svakako valja istaknuti obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, diskusije posvećene financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro i gradskom programu za mlade, razgovore posvećene antiratnom aktivizmu, radionicu fanzina, kao i izložbu posvećenu angažiranoj fotografiji i proširenoj stvarnosti. 

Svi događaji otvoreni su za javnost, a obavljen je i detaljan program aktivnosti u digitalnom formatu. Rad Platforme možete pratiti ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.09.2015

VEZANE VIJESTI

Bogati resursi, oskudni uvjeti rada

Piše: Matija Mrakovčić

U sklopu ovogodišnjeg Dana D održana je tribina posvećena modelima društveno-kulturnih centara kroz primjere inicijativa iz Čakovca, Pule, Splita, Rijeke i Zagreba.

Sve su nam potrebniji novi prostori društvenosti

Razgovarala: Janja Sesar
O povijesti borbe za prostore nezavisne kulture u Zagrebu i ulozi nezavisne kulturne scene danas razgovaramo s Eminom Višnić.

Stvaranje javnih prostora po mjeri građana

Razgovarala: Matija Mrakovčić
S Darkom Ciglarom razgovarali smo o prostornim mogućnostima i zagovaračkim kapacitetima organizacija u kulturi, aktivnostima Inicijative 1729/2 i stvaranju Društvenog centra Čakovec.