Partija inteligencije | kulturpunkt

Najave Performans

<

Partija inteligencije

U Zagrebu će biti izvedena remedijacija nadahnuta eksperimentom Videoteatra Vlade Kristla.

21.09.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Šestosatno izvođenje i streaming remedijacije videoteatra Vlade Kristla, Videoteatar Kristl: Partija inteligencije, sa četiri šahtofona za četiri sukobljene videoslike i muzičkom kuhinjom, odvijat će se uživo u galeriji Greta u nedjelju 21. rujna od 18 do 24 sata po zagrebačkom vremenu. Istodobno će se prenositi posjetiteljima kabine Dienstag abend i časopisa Art review na izložbi EXPO Chicago od 11 do 17 sati po čikaškom vremenu. Videoprijenos je nadahnut eksperimentom Videoteatra Vlade Kristla, njegove politike kontroliranog slučaja u radu Izlaganje kosa na jezeru Starnberg, izvedenog uz raspravu u dvorani za predavanja u Lenbachhausu 1977. godine. 

Izvodit će se knjiga, Ende der Ordnung, posljednja mapa umjetnika s prvim poglavljem Vlade Kristla i Carole Regnier: (Ponavljajuće osnivanje) Partije inteligencije - sedam stranica insceniranih foto-portreta, serije fotografija na kojima Kristl pozira s glumicom Carolom Regnier u naizgled privatnim situacijama putovanja u različitim krajolicima. Svaku sliku izmješta natpis, exergue koji fotografiranom paru pridaje različita imena, klasu, simptome. Svi homonimi članovi su iste partije, Partije inteligencije. Kristl je grafičku mapu u formatu 420 x 500 mm dovršio u Münchenu 2004. godine, a u Zagrebu ju je objavio DAF.

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo insceniraju situacije, instrumente izvedbe i prijenosa te izvode materijale videoteatra na Indoševim muzičkim kutijama Šahtofonima, a Ivan Marušić Klif i Ana Hušman oblikuju i montiraju uživo videoteatarski prijenos scena i prostora izvan scena. Zvučni krajolik oblikuje Hrvoje Nikšić Nikša, a kultni basist benda SexA i briljantni kuhar Nino Prišuta kreira glazbu i kuhinju homonima našeg partyja. Dienstag abend također u svojoj kabini postavlja umjetnički bar s hranom i pićem po principu nadrealističkog izuzetnog tijela.

Program se realizira u sklopu interdisciplinarnog projekta Filma-protufilma za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu u partnerstvu s DB Indoš Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Izvedba se realizira u suradnji s Galerijom Greta i izdavačkom kućom DAF. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2014