Pazi, rub! | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Pazi, rub!

Udruga IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije, u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku pozivaju na sudjelovanje na okruglom stolu.

ROK: 01.08.2021
  • A
  • +
  • -

Udruga IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije, u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku pozivaju na sudjelovanje na okruglom stolu Pazi, rub! o vrijednom i trivijalnom na primjeru praksi amaterskog sakupljanja koji će se održati 29. listopada od 10.00 do 14.00 sati u prostorijama Knjižnice Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Šubićeva 42.

Okrugli stol kao jedna faza istraživanja kustoske umjetničke i kulturnoantropološke suradnje Studije bezvrijednog – antimuzeji dio je šireg projekta Odbačeno: prilozi za studije vrijednosti (autorice projekta: Irena Bekić i Duga Mavrinac). Istraživanje se temelji na analizi društvenih mehanizama i procesa kroz koje se uspostavlja vrijednost, posebice analizirajući njezinu relacijsku i kontekstualnu prirodu kao i potencijalnu društveno transformacijsku moć u trenutku kada prelazi u polje odbačenog.

Pozvani sudionici okruglog stola su: Suzana Marjanić (Institut za etnologiju i folkloristiku), Ivona Orlić (Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria), Darko Schneider, Darko Šimičić (Institut Tomislav Gotovac). Razgovor će moderirati Irena Bekić i Duga Mavrinac.

Organizatori mole zainteresirane sugovornike da se jave do 1. kolovoza, uz kratak opis svog sudjelovanja, na e-mail

Projekt smješta u središte interesa propitivanje pojmova odbačenog, bezvrijednog, trivijalnog i svakodnevnog, posredovanih kroz naracije o suradnji, svakodnevnici, prijateljstvima te realiziranim i nerealiziranim konceptima umjetničkog djelovanja Vladimira Dodiga Trokuta – umjetnikovom konceptu „pričam ti priču“, s jedne strane, i naracijama o alternativnim muzealnim i sakupljačkim praksama i njihovoj ulozi u gradnji biografskih okvira i naracija vlasnika/kreatora, s druge. Zajedno, te dvije skupine naracija stvaraju, obilježavaju i reflektiraju institucionalni rub te ukazuju na neke nemjerljive (osjet, emocije, nevidljivost, neopipljivost, nesistematičnost i naracija), ali gradbene aspekte disciplina tj. muzeografije, umjetnosti i kulturne antropologije. Realizacija projekta osmišljena je u višegodišnjim etapama. Prva istraživačka godina projekta ima za cilj stvaranje virtualnog arhiva bezvrijednosti – radnog naslova antiarhiv.

Projekt financiraju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 08.07.2021