Pedagogija suvremenog cirkusa | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Pedagogija suvremenog cirkusa

Umjetnici cirkuskih udruga Cirkorama i Razbibriga gostuju na Nedelji savremenog cirkusa u Beogradu gdje će sudjelovati u izvedbi predstave Cirkobalkana Cabaret.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Cirkobalkana

  • A
  • +
  • -

Cirkuski umjetnici iz Hrvatske ovaj tjedan gostuju na drugoj Nedelji savremenog cirkusa u organizaciji beogradske Cirkusfere, gdje će aktivno sudjelovati u programu ovog mini festivala posvećenog suvremenom cirkusu. Pošto je naglasak stavljen na cirkusku pedagogiju, Morana Radočaj, Jadranka Žinić Mijatović, Domagoj Šoić i Nikola Mijatović iz zagrebačke Cirkorame, te Tatjana Vuletić i Matija Vuletić iz samoborske Razbibrige sudjelovat će u edukativnim radionicama za djecu. Njih je osmislio i u djelo će provesti Pierro Chartier, voditelj cirkuske škole Turbul iz Nimesa (Francuska), a svi će umjetnici direktno biti uključeni u rad s djecom koja žele učiti cirkus. 

Nedelja savremenog cirkusa uspostavljena je 2015. godine, kako bi se kroz predstave, predavanja i radionice, namijenjene svim uzrastima, podigla svijest o značaju suvremenog cirkusa i njegovom utjecaju na razvoj pojedinaca i društva. Manifestacija se ove godine održava od 21. do 26. ožujka, na nekoliko različitih lokacija: Magacin u Kraljevića Marka, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Francuski Institut u Beogradu, Dom kulture Studentski grad, a radionice su dio projekta Cirkobalkana platforma. Ove je godine naglasak stavljen na cirkusku pedagogiju, koja se u svijetu posljednjih dvadesetak godina razvila do sistemskog obrazovanja i osnivanja mnogih nacionalnih cirkuskih akademija. Le Centre national des arts du cirque (CNAC) i Academie Fratelini iz Francuske te National Centre for Circus Arts iz Velike Britanije, samo su neki od primjera.

Uz beogradske kolege svi navedeni umjetnici iz Zagreba i Samobora, u sklopu zatvaranja manifestacije, sudjelovat će u izvedbi Cirkobalkana Cabareta, kratkim cirkuskim točkama izvođača s Balkana. "Predstava sadrži presjek klasičnih cirkuskih točaka - od žongliranja i hula hoop manipuliranja do akrobacija u zraku i na tlu - a protkana je diskretnom interakcijom i vještom improvizacijom", stoji u najavi predstave.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.03.2016

VEZANE VIJESTI

Cirkus kao rasadnik kreativnog rada

Razgovarao: Vatroslav Miloš
S Antonijom Kuzmanić razgovarali smo o sudjelovanju izvedbene skupine ROOM 100 u istraživačkom radu Bauke Lievens o suvremenoj cirkuskoj umjetnosti.

Abeceda nezavisne kulture: Prostori izvedbenosti

Postoje li održivi i otvoreni prostori za nezavisnu kazališnu produkciju? Jesu li novi prostori izvedbenosti mogući bez stabilnih financija? Kako se snalaze nezavisni kazalištarci?

Nema se, može se

Piše: Matija Mrakovčić
U Splitu je s radom započeo novi rezidencijalni prostor za suvremeni cirkus i eksperimentalno kazalište HALA 100.