Penguin books covers | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Penguin books covers

Predavanje Mirka Ilića Lettering large – umjetnost i dizajn monumentalne tipografije bit će održano u DAZ-u dva sata prije otvaranje izložbe u HDD galeriji.

21.01.2014 - 08.02.2014 , Zagreb - Galerija HDD
  • A
  • +
  • -

Od 21. siječnja do 8. veljače u Galeriji HDD-a bit će održana izložba pod nazivom Penguin Books Covers. Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela povodom Penguinovog 75. rođendana. Prije tri godine istim je povodom objavljena i knjiga Penguin 75 u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley napravio pregled 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao i kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica.

Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na preko 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paul Austera, Nicholas Blechmana, David Byrnea, Brian Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea, i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika. Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba i pristigla u Zagreb.

U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe Mirko Ilić održat će i predavanje povodom knjige Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom. Knjigu je nedavno objavila američka izdavačka kuća The Monacelli Press. Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, koja se bavila razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna.

Za razliku od tog područja, gdje su se autori nužno referirali na tzv. small-scale projekte, ovaj put pristup je dijametralno suprotan - riječ je o monumentalnoj tipografiji mahom u eksterijerima, uglavnom signalističke, ali i dekorativne funkcije, koja je katkada reproducirana digitalno, a ponekad komponirana analogno. Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da je knjiga posvećena Miltonu Glaseru i Mihajlu Arsovskom, doajenu hrvatskog dizajna vizualnih komunikacija. 

Predavanje će biti održano u utorak, 21. siječnja, u 18 sati u prostoru DAZ-a na Trgu bana Jelačića, a otvorenje izložbe Penguin Book Covers isti je dan u 20 sati u HDD galeriji.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.01.2014