Percepcija ljepote i feminiteta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Percepcija ljepote i feminiteta

Izložba Make Up Your Mind, slikarice Toni Mažuranić bavi se idejom ljepote i ženstvenosti kao društveng konstrukta.

18.12.2015 - 19.12.2015 , Zagreb - Mala dvorana Pogona

Toni Mažuranić

U petak, 18. prosinca, u Maloj dvorani Pogona, u 19 sati otvorenje je izložbe Make Up Your Mind slikarice Toni Mažuranić, prema kustoskoj koncepciji Klare Petrović i Luje Šimunović, te pod mentorstvom dr. sc. Jasne Galjer.  

"Izložba Make Up Your Mind bavi se ženskom ljepotom – idejom ljepote i ženstvenosti kao društvenog konstrukta čije se uporište u stvarnosti neprestano potvrđuje u svim područjima suvremenog života. Mediji grade rodne i spolne ideale, konkretno slike onoga kako tijelo i lice moraju izgledati da bi žena bila poželjna i vrijedna na svim razinama. Ta činjenica nije nova i središnji je problem feminističke teorije te umjetnosti koja se bavi percepcijom ljepote i femininiteta. 

Toni Mažuranić hiperrealističkim portretima prvenstveno je usredotočena na modalitete prenošenja koncepcije ljepote kakve susrećemo u, kako ih često nazivamo, ženskim časopisima. Serija radova Cover (the) Girls jasno o tome svjedoči. Radi se o nizu portreta, lica preuzetih s naslovnica časopisa, kojima su svi dijelovi osim očiju i usnica prekriveni bojom ili šljokicama u različitim bojama. Privlačnost i navodna individualnost mladih žena gubi se pod maskom prekrivenih lica. Izdvajanjem pojedinih dijelova lica – oči i usne - ona postaju objektom, predmet želje i ideala koji se nameće kao onaj koji svi želimo doseći.

Objektivizacija i gubljenje identiteta tema je koja se nastavlja u portretima većih dimenzija nastalih kolažiranjem fotografija. Efekt koji se postiže u obje serije radova gotovo je istovjetan – slike su nam bliske, poznate i, uvjetno rečeno, prirodne utoliko što se neprestano nude kao pretpostavka ženskosti. S druge strane, Toni Mažuranić (de)konstrukcijom lica koju postiže postupkom izdvajanja i naknadnog kolažiranja postiže ono što Freud naziva unheimlich/zazor. Izvor jeze, spoj prirodnog, poznatog i neprirodnog svojevrsno je jednoznačan očekivanom idealu. Maske na portretima samo su maske stvarnih slika prenesene na površinu, kao i dijelovi lica čije preslagivanje svjedoči o opsesiji konzumiranja, ali ne proizvoda, nego živih organskih cjelina koje želimo prisvojiti. 

Naziv izložbe, Make Up Your Mind, upravo o tome govori. Igra riječi referira se s jedne strane na prevladavajuću želju i potrebu za postizanjem ideala ljepote – u najvećoj mjeri, materijalnim stvarima, a s druge strane, odnosi se na konstrukciju i kolažiranje vlastitog i tuđeg tijela, na žudnju da osobnost i identitet gradimo prisvajanjem tuđih usana, nosa, obraza, očiju, grudi", piše u tekstu Luje Šimunović.

Toni Mažuranić rođena je 1988. u Zagrebu. Diplomirala je na Cleveland Institute of Art u Clevelandu, SAD, gdje je studirala slikarstvo. Od sedamnaeste godine, kada se počela zanimati za probleme poremećaja prehrane i percepcije ljepote, do danas možemo pratiti u njenim radovima istraživanje tema koje se odnose na konstrukcije ideala kroz popularne medije. Izlagala je u skupnim i samostalnim izložbama u Clevelandu, San Pedru i Zagrebu. Članica je HDLU-a. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015