Perforacije 2012. | kulturpunkt

Najave Festival

<

Perforacije 2012.

Ovogodišnje Perforacije održat će se u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, a pokrivaju teme nepotizma i ekološkog aktivizma.

24.10.2012 - 31.10.2012 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Festival Perforacije započinje premijernom izvedbom nove predstave kolektiva BADco, Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje, u Rijeci, a koja na najbolji način spaja dvije značajne tematske poveznice ovogodišnjih Perforacija: granice autentičnosti u izvedbenim umjetnostima i - ekologiju. Vrhunac zelenog dijela programa festivala bit će pak  jedinstvena izvedba predstave Vodni rat kultnog Damira Bartola Indoša na samom izvoru rijeke Omble, mjestu na kojem bi u skoroj budućnosti trebala niknuti kontroverzna hidrolelektrana.

Ekologija i održivi razvoj, bit će tema i radionica u organizaciji Sindikata Biciklista, ali i Večeri invazivnih vrsta: Jesen, kulinarsko performativnom događanju realiziranom u suradnji s udrugom Populus. Dijelom performans, dijelom happening, a dijelom jestiva instalacija bit će i Cabbage Clairvoyant redovitog gosta Perforacija, Željka Zorice.

Druga festivalska premijera bit će ujedno i novo izdanje jedinstvenog branda Perforacija, Noći performansa, a u kojoj će pod naslovom Labrović (na kvadrat), po prvi put surađivati dva prezimenjaka - Jakov i Siniša Labrović, propitujući performativno u Domu HDLU značaj - nepotizma.

Iz Slovenije na festival stižu etablirane zvijezde poput Janeza Janše i Matjaža Pograjca, odnosno njegova Betontaca, dok će doslovno drugačiji pogled na svijet izvedbenih umjetnosti, onaj kroz objektiv proslavljene njujorške fotografkinje Peggy Jarrell Kaplan, ponuditi izložba Balkan Dreaming.

Perforacije će i ove godine nuditi program raznolikih umjetničkih formi, od performansa preko plesnih predstava do instalacija, a u izvedbi umjetnika svih generacija - od živućih klasika poput Vlaste Delimar, do mladih nada poput Antonije Kuzmanić.

Ulaznice se mogu kupiti u prostoru izvedbe sat vremena prije početka predstave. Cijena ulaznica je 40 kuna, a Večera invazivnih vrsta 80 kuna.

Festivalsku knjižicu preuzmite ovdje.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 23.10.2012