Perforacije 2016. | kulturpunkt

Najave Festival

<

Perforacije 2016.

Festival Perforacije ove se godine održava u Rijeci, Splitu i Zagrebu predstavljajući preko 20 novih produkcija s područja plesa, kazališta i performansa.

13.06.2015 - 29.06.2015
  • A
  • +
  • -

Festival Perforacije ove se godine održava od 13. do 29. lipnja u Rijeci, Splitu i Zagrebu predstavljajući preko 20 novih produkcija s područja plesa, kazališta i performansa. Program uključuje premijere BADco-a, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Brune Isakovića, Martine Nevistić i Ine Sladić, kao i popularnu Noć performansa s različitim site-specific programom za svaki od navedenih gradova.

Otvorenje zagrebačkog dijela festivala, u četvrtak, 25. svibnja, u &TD-u, donosi glazbeno-scenski spektakl Fantom Planinšak, premijeru nastavka dokumentarističke trilogije D.B. Indoša i Tanje Vrvilo o austrougarskim revolucijama. Posjetitelji će moći sudjelovati i u interaktivnoj instalaciji Kate McIntosh koja se u SC-u može razgledati i naredna dva dana.

U petak se festival zahuktava u ZKM-u s čak dvije premijere. Bruno Isaković razvija svoj solo Nečastive u složen performans s 11 izvođača. U suradnji sa Studijem za suvremeni ples i gostujućim plesnim umjetnicima iz Hrvatske, Švedske, SAD-a i Srbije, Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji nadilazi tjelesni pokret, preispituje interaktivnost između umjetnika i gledatelja, a kroz rad na predstavi istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te njihov odnos s publikom. Martina Nevistić isti dan predstavlja Horizont događanja u kojem se poigrava s osjećajem nadrealnog u izmjeni fizičke i reproducirane prisutnosti izvođačica na sceni.

U subotu se u ZPC-u održava premijera novog rada kolektiva BADco, Stranac, u kojemu propituju empatiju i etiku unutar mase prema narativu istoimenog Camuseova romana, te prezentacija koncepata nastalih tijekom jednomjesečnog rezidencijalnog programa Perforacija. Perforacije će producirati jedan od koncepata za naredno izdanje festivala, kao što Ina Sladić (Dirty Dollhouse) ove godine predstavlja rad #sveštotrebateznati nakon sudjelovanja u prošlogodišnjem rezidencijalnom programu.

Festival također nastavlja s ekološki tematiziranim izvedbama i Invazivnom večerom, kao i programima za najmlađe posjetitelje. Festival pratite na službenim stranicama

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.05.2015