Perforacije svima! | kulturpunkt

Najave Festival

<

Perforacije svima!

Festival Perforacije u svojem osmom izdanju donosi brojne izvedbe suvremenog kazališta, plesa i performansa te radionice i izložbe.

10.06.2016 - 28.06.2016

Bruno Isaković, raSKRIVANJA

  • A
  • +
  • -

Od 10. do 28. lipnja održava se Festival Perforacije, koji je nastao kao umjetnički i produkcijski odgovor na manjkavosti kulturne politike u Hrvatskoj te postao jedna od referentnih točaka za predstavljanje angažirane, eksperimentalne, propitujuće i istraživačke suvremene izvedbene umjetnosti. Jedinstvenost festivala leži i u činjenici da se održava konsekutivno u četiri grada, u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, te da poseban programski fokus usmjerava na domaće umjetnike koji djeluju na nezavisnoj sceni.

Festival Perforacije prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala i u međunarodnom kontekstu zbog provođenja dva EU projekta kroz Program Kreativna Europa, a riječ je o višegodišnjim projektima Imagine 2020 i BeSpectative. Značajno priznanje festivalu došlo je prošle godine u obliku nagrade europske festivalske mreže Perforacijama kao jednom od 12 najinovativnijih festivala u Europi, u konkurenciji od 750 europskih festivala.

Ovogodišnji program broji više od 40 izvedbi, među kojima i premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić, Vesne Mačković i Brune Isakovića. Dio programa posvećen je i nadolazećim umjetnicima te onima koji propituju granice umjetničkih formi i normi u okviru Noći performansa koje se ove godine prvi put održavaju u sva četiri festivalska grada. Također, poseban dio programa posvećen je uličnoj umjetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj.

Festival i ove godine u svom programu u sklopu jedne od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, znanost i umjetnost, a novost je i program "postprodukcijskih" podrški u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, a koje već neko vrijeme nisu imale priliku biti izvođene. Riječ je o predstavama BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.

Perforacije se temelje na komunikaciji – od svojeg nastanka funkcioniraju na osnovu suradnji s partnerskim organizacijama, ali poseban prostor otvaraju za komunikaciju publike i umjetnika. Ove godine tim će dijalozima poslužiti i festivalski Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama. 

Kako bi Perforacije uistinu bile dostupne svima, ove je godine ulaz na festival slobodan svim posjetitelji(ca)ma.

Detaljan program i više o Festivalu Perforacije potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 14.06.2016