Performans kolektivne odgovornosti | kulturpunkt

Najave Performans

<

Performans kolektivne odgovornosti

Spaljivanjem Foucaultove Povijesti seksualnosti performans Budućnost seksualnosti Brune Isakovića tematizira recentno jačanje konzervativizma u hrvatskom društvu.

30.09.2018 , Zagreb - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

U nedjelju, 30. rujna od 11 do 21 sat u dvorišnom prostoru AKC-a Medika u sklopu programa Festivala prvih održava se performans/instalacija Budućnost seksualnosti Brune Isakovića.

Tijekom performansa održat će se ritualizirano dijeljenje knjiga Michela Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem (I. dio), Briga o sebi (II. dio), Upotreba zadovoljstva (III. dio).

Autor ovaj participativni performans naziva "performansom kolektivne odgovornosti", stoga je u tu svrhu odaslao poziv za sudjelovanjem kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, ali i široj javnosti. Zainteresirane strane pozvane su da tijekom ili prije izvedbe preuzmu 750 primjeraka knjiga Povijest seksualnosti I, II i III Michela Foucaulta. Knjige će biti postavljene na drvenoj instalaciji 10 sati prije početka performansa tijekom kojih će svi moći "spasiti" po jedan besplatan primjerak svakog od tri toma knjige. Performans završava u 21 sat spaljivanjem drvene instalacije.

Naslov koji je motiv ove izvedbe smatra se najznačajnijim djelom Michela Foucaulta, prethodnika i utemeljitelja queer teorije. Kako stoji u najavi performansa, "glavni oslonac Foucaultovog pristupa analizi društva jest seksualnost, kao prirodna karakteristika ljudskog življenja koja se na Zapadu snažno potiskuje, posebice od XVII. stoljeća do danas".

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.09.2018