Performans, medijacija i javna sfera | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Performans, medijacija i javna sfera

Američki multimedijalni umjetnik Mark Tribe u okviru izložbe održat će radionicu i predavanje.

09.06.2011 - 09.07.2011 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Mark Tribe pokretač je platforme Rhizome i predavač na sveučilištu Brown. U svom se radu često kreće na granicama pojmova aktivizam/umjetnost/edukacija, pritom otvarajući pitanja odnosa aktivizma i umjetnosti, mogućnosti društvenog angažmana kroz umjetnost, uloge gledatelja i mogućnosti njegova uključenja. U novijim projektima posebno je orijentiran na prosvjed kao način djelovanja u javnoj sferi te na istraživanje i arhiviranje praksi prosvjedovanja u SAD-u, što koristi kao temelj za postavljanje novog seta odnosa u interaktivnim video-instalacijama, otvarajući polje kritike mehanizama moći i subvertiranja iste.

U okviru samostalne izložbe koja će biti otvorena u četvrtak 9. lipnja u Galeriji Miroslav Kraljević, na kojoj predstavlja video instalaciju iz višegodišnjeg projekta The Dystopia Files, Tribe će u subotu 11. lipnja održati radionicu namijenjenu studentima povijesti umjetnosti, društveno-humanističkih usmjerenja i umjetničkih akademija, te mladim kustosima, kritičarima i umjetnicima. Radionica je na rasporedu od 14 do 16.30 sati.

Na radionici će fokus biti na nekim primjerima suvremenih kustoskih i umjetničkih djelovanja, te promišljanje raznih formi društvenog angažmana. Pritom se kustoska praksa shvaća kao vid kulturne produkcije koji podrazumijeva širok raspon metoda, od istraživanja, bliske suradnje s umjetnicima, rekontekstualizacije, prezentacije, interpretacije i kritike.

Nakon radionice u 19 sati slijedi predavanje na kojem će Tribe predstaviti svoj rad. Između ostalog govorit će o platformi Rhizome, koja je od privatne mailing liste osnovane 1996. postala mjesto stvaranja, prezentacije, arhiviranja i kritike suvremenih umjetničkih praksi orijentiranih na nove tehnologije, kao i o priznatom, angažiranom projektu Port Huron, u kojem kao predložak za ponovno izvođenje koristi arhivske snimke govora članova Nove ljevice s prosvjeda protiv rata u Vijetnamu.

Broj sudionica/ka na radionici je ograničen pa svoj dolazak prijave mailom na info@g-mk.hr ili sms-om na 091 791 5786.

Izložba The Dystopia Files otvara se u 20 sati i može se pogledati do 9. srpnja u radnom vremenu galerije: od utorka do petka od 12 do 19, subotom od 11 do 13 sati.


 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 03.06.2011