Performativnost izložbe | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Performativnost izložbe

Suvremena plesna umjetnica Zrinka Užbinec, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima zajedno s publikom izvodi izložbu. 

15.05.2018 , Split - Beton kino

FOTO: Ivo Martinović

  • A
  • +
  • -

U utorak, 15. svibnja u 20 sati u Beton kinu Platforme doma mladih u Splitu održava se ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe u izvedbi Zrinke Užbinec

ART-ACT-BOX je objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite za izvedbu izložbe. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava tijekom šezdesetih i sedamdesetih. Izvođačica, suvremena plesna umjetnica Zrinka Užbinec, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima) zajedno s publikom "izvodi izložbu". Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe.

Izvedba i dijelovi kutije osmišljeni su na osnovu odabranih umjetničkih procesa sljedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa: grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark

Projekt ART-ACT-BOX osmislila je vizualna umjetnica Andreja Kulunčić. Inicijalno je izveden 2016. godine u sklopu projekta Performing the Museum, inicijative četiri muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 14.05.2018