Periferna područja medija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Periferna područja medija

Samostalna izložba Željke Blakšić u njujorškoj galeriji A.I.R. osvjetljava komemorativne prakse, identitete i kult sjećanja u Hrvatskoj.

Željka Blakšić, Paradiso, 16mm, video still

  • A
  • +
  • -

"Šesnaestomilimetarski filmovi, video snimke, izvedbe i instalacije Željke Blakšić osvjetljavaju komemorativne prakse, identitete i kult sjećanja u Hrvatskoj, nekadašnjem dijelu Jugoslavije", najava je samostalne izložbe Željke Blakšić aka Gite Blak u njujorškoj galeriji A.I.R. Izložba će biti otvorena 6. studenog, a može se pogledati do 29. studenog.

Izložba je fokusirana na grupu radova pod nazivom P a r a d i s o koja uključuje notne otiske, skulpturu i 16mm film. Radnja je filma u povijesnoj vojnoj luci u Puli, ispred austro-ugarske tvrđave Casoni Vecchi. Do integracije u SRH 1945, Pulu su okupirale mnogobrojne vanjske sile. Pedeset godina kasnije, tijekom jugoslavenskih ratova, tvrđavu Casoni Vecchi okupirala je omladinska kultura i postala je laboratorij novih formi življenja, neformalnih ekonomija, nezavisnih produkcija i istraživanja alternativnih sistema vrijednosti. Film prati djevojku čije se aktivnosti vrte oko legendarne tvrđave gdje je festival Monteparadiso, simbol otpora i pobune, održavan od 1992. do 2001. godine. 

Step by Step otisak je muzičke notacije Blakšićina ranijeg rada Šapći, pričaj, pjevaj, viči, nastalog u suradnji s lokalnim aktivistima, nezavisnim novinarima i umjetnicima. Protestne pjesme kojima ogoljuje manjinske pozicije društva zastupaju istovremeno različite aspekte iste borbe - obespravljene radnice, mladi koji gube pravo na obrazovanje i osobe koje odudaraju od heteroseksualne normativnosti.

Željka Blakšić rođena je u Zagrebu, a trenutno živi i radi u New Yorku. Umjetnički je rad započela u području glazbe, stoga njen trenutni rad odražava dugogodišnju suradnju s glazbenicima, zborovima i ansamblima često smještenim u netradicionalne prostore. Njezini se interesi nalaze u mogućnostima i perifernim područjima različitih medija, spajajući auditivno i vizualno, ponajviše radeći s 16mm filmom, videom i performansom. Nedavne izložbe uključuju UrbanFestival u Zagrebu, Art Gallery u Sao Paolu, The Kitchen, Harvestworks, The Czech Center i Active Space u New Yorku, te The Khyber Centre for the Arts u kanadskom Halifaxu. Dobitnica je stipendije galerije A.I.R. za nove umjetnice, nagarade District Kunst u Berlinu 2013, New York Foundation for the Arts Residency 2012, Paula Rhodes Award 2010 u New Yorku i mnogih drugih.

M.M. / gitablak

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.10.2014