Perspektive antikapitalizma | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Perspektive antikapitalizma

Centar za slobodarska istraživanja i Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju, u suradnji sa Subversive Festivalom, u Sarajevu organiziraju treći Antifest.

  • A
  • +
  • -

Antifest je antikapitalistički ljevičarski festival koji je prvi put održan prije dvije godine godine u Sarajevu. Prvi Antifest bio je ostvaren kao serija filmova i radionica na temu antifašizma. Drugi Antifest, održan u lipnju 2011. godine, uzimajući za temu antikapitalizam poprimio je internacionalni karakter zahvaljujući izlaganjima gostiju iz beogradske Crvene kritike i članova Slobodnog filozofskog i Mreže anarho-sindikalista iz Zagreba i Rijeke. Članovi Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokratiju održali su tom prigodom predavanje o dokumentu "Sedam stvarnih razloga za proteste u Bosni i Hercegovini" i promovirali više svojih tiskanih izdanja.

Treći Antifest, u svom najambicioznijem izdanju, sastojat će se iz muzičkog i teorijskog dijela. Teorijski dio uključivat će više predavanja i okruglih stolova, s eminentnim gostima iz inozemstva, posvećenim aktualnim socio-ekonomskim problemima. Želja organizatora je vratiti fokus na nadnacionalnu i internacionalnu, klasnu, radničku svijest i zamijeniti dominantnu kulturu koja je desničarska, nacionalistička, kapitalistička i individualistička. Sa svim svojim predviđenim programima i aktivnostima, Antifest predstavlja jednu od tendencija k daljnjem jačanju i profiliranju takvih političkih pravaca u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjem Antifestu sudjelovat će, između ostalih, Saskia Sassen, Peter Vermeersch, Özgur Dirim Özkan, Costas Douzinas, Rastko Močnik, Eric Toussaint, Amer Tikveša, Enver Kazaz, Igor Štiks, Srećko Horvat, Tihana Pupovac, Boris Buden, Dinko Kreho, Jasna Kovo, Anela Hakalović,Tijana Okić, Jamie Moloney, Nada Ler Sofronić, Ajla Demiragić i Toni Prug.

Treći Antifest bit će održan od 18. do 20. svibnja 2012. Program Festivala potražite ovdje.

Izvor: Antifest

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 03.05.2012