Perspektive neprofitnih radija? | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Perspektive neprofitnih radija?

U Hrvatskoj trenutno djeluju tri studentska radija i pet katoličkih, od kojih jedan s nacionalnom koncesijom, jedan posvećen temama zdravlja i jedan posvećen temama osoba s invaliditetom.

15.10.2015 , Zagreb - Kuća ljudskih prava
  • A
  • +
  • -

Tribina o perspektivama neprofitnog lokalnog radija održat će se u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c, Zagreb, u četvrtak, 15. listopada, u 10 satiNa tribini će govoriti Milan Živković (Ministarstvo kulture), Suzana Kunac (Agencija za elektroničke medije), Ilko Čulić (Radio 808) i Sanja Sarnavka (B.a.B.e.)

Prema podacima Ministarstva kulture i Agencije za elektroničke medije s koncesijama neprofitnog radija u Hrvatskoj trenutno djeluju samo 3 studentska radija, 5 katoličkih od kojih jedan s nacionalnom koncesijom, te 1 posvećen temama zdravlja i 1 posvećen temama osoba s invaliditetom.

Zadnji natječaj za koncesiju na području grada Zagreba je objavljen 22. srpnja 2015., a na njega su se javila dva neprofitna ponuditelja - Udruga Radio Marija i Kuća ljudskih prava. Vijeće za elektroničke medije 29. rujna 2015. dodijelilo je koncesiju Udruzi Radio Marija na vrijeme od 14 godina za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija na području grada Zagreba. Sam natječaj kao i niz kontroverznih odluka Vijeća za elektroničke medije, uz evidentno kršenje procedura, otvorile su niz pitanja u vezi budućih koncesija unutar neprofitnog radio etera.

Kuća ljudskih prava na natječaj za spomenutu lokalnu radio koncesiju prijavila se u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Radiom 808 želeći prije svega radio eter ispuniti sadržajima koji su namijenjeni mladima, etničkim i rodnim manjinama kao i praćenju aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.10.2015