Pet do dvanaest, petnaest do jedanaest | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Pet do dvanaest, petnaest do jedanaest

Unatoč otkazivanju otkaza ugovora, WHW, Galerija Nova, ali i ostatak nezavisne kulturne scene mora nastaviti borbu za konačno uspostavljanje komunikacije s gradskim vlastima. 

Piše: Matija Mrakovčić

Izložba Izgledi Arkzina, 2013, FOTO: Tomislav Medak

  • A
  • +
  • -

"Poštovane, povlačimo naš prijedlog Sporazuma o raskidu ugovora što smo Vam ga proslijedili dana 20. lipnja o.g.".

Sadržaj je to elektroničkog pisma poslanog 5. srpnja iz Zagrebačkog holdinga, od strane izvjesne Vanje, pretpostavimo iz Odjela za odnose s javnošću, kustoskom kolektivu WHW petnaest minuta prije početka zakazane konferencije za novinare u Galeriji Nova. Pismo je proslijeđeno i Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, Vesni Kusin, pročelnici za kulturu, i Jeleni Mihini, tajnici Uprave Zagrebačkog holdinga.

Podsjetimo, konferencija za novinare zakazana je nakon što je kustoski kolektiv koji programski osmišljava rad Galerije Nova od 2003. godine krajem lipnja primio obavijest od strane AGM-a, podružnice Zagrebačkog holdinga, o otkazivanju ugovora o vođenju Galerije Nova, a koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine.

U dopisu nije bilo naznačeno radi li se o otkazivanju ugovora s WHW-o ili prestanku rada Galerije kao takve. Na opetovane upite kustoskoga kolektiva upućene na sve odgovorne gradske instance poput Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ivice Lovrića, Vesne Kusin ili Tedija Lušetića, nitko nije odgovorio. Dan prije konferencije za novinare, Vid Mesarić s Hrvatskoga radija uspio je dobiti izjavu Ive Čovića o namjeri prenamjene prostora Galerije u prostor za promociju knjiga, a zbog potrebe štednje.

S kustoskim kolektivom otkako im je poslana obavijest o raskidu ugovora nitko iz gradskih struktura nije uspostavio dijalog, nije priopćen nikakav službeni stav osim što im je rečeno da nije ugovorna obaveza Grada da daju odgovore.

Sporazum koji se spominje u pismu poslanom 5. srpnja nije nikakav sporazum, istaknule su WHW-ovke na konferenciji. Sporazum može biti samo obostran, što obavijest Holdinga o otkazivanju ugovora nije. Radi se o jednostranom činu (samo)volje gradske vlasti koji može biti legitiman jedino ako WHW-u bude odbijen prijavljeni program Galerije. I o tome je kustoski kolektiv vodio računa te je Boži Čoviću poslao prijedlog programa za sljedeću godinu. Čović se nije htio očitovati. Spomenimo usput da je tijekom konferencije jedna od novinarki obavijestila prisutne da Bože Čović daje izjave za medije "za petnaest minuta ispred Umjetničkog paviljona".

Na konferenciji za novinare kustoski je kolektiv izrazio strepnju da pismo primljeno petnaest minuta pred početak konferencije nije nikakva garancija, ne obvezuje Grad ni na što, a najmanje na to da poštuju vlastiti dopis. Postavljeno je pitanje o odnosu AGM-a odnosno Zagrebačkog holdinga prema Galeriji Nova u koju AGM investira jedino u pogledu plaćanja režija, dok su bilokakve druge investicije, što u prostor što u program, isključivo odgovornost WHW-a.

Zbog (ne)odgovornosti gradskih vlasti, u pogledu uspostavljanja dijaloga sa zainteresiranim i zaslužnim dionicima na kulturnoj sceni, a onda i zbog nepostojanja kulturne politike i strategije koje bi kulturnu proizvodnju u Gradu činile održivom i smislenom, WHW smatra da je upravo ovo trenutak u kojem treba nastaviti s inzistiranjem na razgovoru i postavljanju pitanja. Potrebno je Grad obvezati na donošenje kulturne politike koja će u sebe uključiti valorizaciju programa i rada umjetničkih prostora u gradskom vlasništvu.

Pitanje WHW-a i Galerije Nova nije samo pitanje WHW-a i Galerije koju osmišljavaju od 2003. godine trudeći se politizirati kulturu i baviti se temama koje dominantna kultura ignorira. Uporna desetogodišnja praktična otvorenost programa Galerije Nova i rada kustoskoga kolektiva WHW pitanja postavljena na današnjoj konferenciji okreće otkaz ugovora, sporazuma, povjerenja i dijaloga prema cjelokupnoj nezavisnoj kulturnoj sceni.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.07.2013