Peti Vox Feminae | kulturpunkt

Najave Festival

<

Peti Vox Feminae

Cilj festivala je promicanje angažiranih rodnih praksi na području kulture, medija te društvenog angažmana i poduzetništva žena.

03.11.2011 - 08.11.2011 , Split - Razne lokacije

Vox Feminae je najdugovječniji festival u Hrvatskoj koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe glazbenica i raznolikih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere. Održava se od 2007. godine u organizaciji udruge K-zona.

Cilj ove manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je siguran za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

Jubilarno peto izdanje festivala održavat će se od 3. do 8. studenog u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha te će u najvećoj mjeri biti posvećeno filmu. U sklopu programa će biti prikazano 30-ak igranih, dokumentarnih i animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput  aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg Vox Feminae festivala su ženski likovi u domaćim filmovima, a bit će obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara Mime Simić i Lukše Benića, te radionice za srednjoškolce/ke i studente/ice koje će u sklopu festivala održati voditeljice sarajevskog festivala ženskog stvaralaštva PitchWise.

Završna večer festivala održat će se u comedy clubu Studio Smijeha gdje će se uz stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve uspješne i neuspješne ljubitelje/ice kvizova da se okušaju na tom terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i ženskoj povijesti.

U sklopu festivala najavljene su kreativne radionice, natječaji i kvizovi. Vox Feminae festival ugošćuje putujuću feminističku radionicu Fondacije CURE iz Sarajeva  koja će biti održana u subotu, 5. studenog u prostorijama Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.Otvoren je i nagradni art natječaj na temu Ženski likovi u filmu. Vox Feminae tim odabrat će 15 najoriginalnijih radova koje će predstaviti, a najbolji će biti proglašen završne večeri festivala. Stand up radionica komičarke Marine Orsag najavljen je za subotu, 5. listopada u Studiju Smijeha. Tu je i kreativni afterwork sajam / buvljak koji će biti držan u  ponedjeljak, 7. listopada također u  Studiju Smijeha.

Također ne zaboravite na sudjelovanje u festivalskom programu. Prijavite se za na stand-up comedy radionicu ili putujuću feminističku radionicu. Sudjelujte do 5. studenog u art natječaju na temu ženski filmski likovi i osvojite vikend u House of Gold u Motovunu za dvoje. 

Više o programu možete pronaći ovdje, a na Kultupunktovoj nagradnoj igri osvojite ulaznice za projekcije filmova. Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 25.10.2011