Petlje vremena i prostora | kulturpunkt

Video

Petlje vremena i prostora

Petlje vremena i prostora bile su dio novopokrenutog neformalnog programa Audio-Žitnjak, posvećenog živim izvedbama umjetnosti zvuka i/ili eksperimentalne te alternativne pop glazbe.

 

Periferija: Petlje vremena i prostora jest multimedijski umjetnički događaj nedavno održan u Ateljerima Žitnjak kao audiovizualna izvedba te instalacija, koja se kao izložba u Galeriji AŽ mogla razgledati proteklog ljeta. Polazišna točka događaja bila je serija izvedbi autorskog trija Norac / Pavičić / Dožić pod naslovom Klarinet i petlje, koje su umjetnici razvili do posve novog materijala, produciranog specifično za kontekst Atelijera Žitnjak.

Baveći se medijskim temama urona (imerzije), istrajavanja i proširivanja – u vremenu i prostoru – kao i raslojavanjem prostora i vremena, rad se realizira kroz glazbene, vizualne i zvukovne kanale. U samoj izvedbi Branimir Norac i Tin Dožić stvaraju improviziranu ambijentalnu i eksperimentalnu glazbu temeljenu na uživo odsviranim te digitalno reproduciranim petljama klarineta, dok Mirna Pavičić koristi petlje 16-mm filma snimanog u Atelijerima Žitnjak i njihovoj okolici. Materijale autorica i autori tretiraju kao gradivne elemente prostora te afektivne plohe i tragove vremena, za osvjetljavanje topografije stare škole na periferiji grada. Izvedba se stoga razvija kroz mikro-događaje koji nastaju uživo i koji se susreću sa svojim odjecima. Instalacija koristi zvukovne i vizualne materijale izvedbe koje raslojava u prostoru Galerije AŽ.