Petnaest do dva | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Petnaest do dva

Ovogodišnji kustoski program Svet umetnosti završava izložbom Tadeja Pogačara postavljenoj u ljubljanskoj galeriji Alkatraz.

  • A
  • +
  • -

U travnju 2010, u organiziaciji ljubljanskog SCCA, pod vodstvom voditeljice Saše Nabergoj i koordinatorice Sonje Zavrtanik, započela je 13. po redu škola Svet umetnosti bazirana na višegodišnjem istraživanju različitih kustoskih programa, analize kustoskih praksi, savjetovanja sa relevantnim domaćim i međunarodnim stručnjacima te vrednovanjem proteklih programa.

Sudionici tečaja, Ana Grobler, Iva Kovač, Yasmín Martín Vodopivec, Špela Pavli, Lara Plavčak, Vladimir Vidmar, Asta Vrečko i Mojca Založnik, uz mentorsko vodstvo Nevenke Šivavec i Jože Baršija, za završni rad odabrali su monografsku izložbu. Tako je ovogodišnji krajnji rezultat kustoske škole samostalna izložba poznatog slovenskog umjetnika Tadeja Pogačara Petnaest do dva, postavljena u ljubljanskoj galeriji Alkatraz od 13. travnja do 6. svibnja. Suradnja će se nastavlja i u lipnju, tijekom umjetnikove retrospektive u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

P.A.R.A.S.I.T.E. - muzej suvremene umjetnosti Tadeja Pogačara mobilni je organizam i kritički model koji preuzima eksterijerni oblik i ime kulturne institucije. Njegovo djelovanje usmjereno je na analizu i dekonstrukciju simboličkog centra moći i potragu za paralelnim modelima kulturnog, ekonomskog i društvenog djelovanja. Moderna galerija 1994. poziva Tadeja Pogačarja i njegovu instituciju P.A.R.A.S.I.T.E. muzej, da intervenira u izložbeni postav netom otkupljenih radova. Sa radom naslovljenim Petnaest do dva, Pogačar intervenira tako da izložbeni prostor pretvara u čekaonicu. Nad središnjim ulazom u sobu vješa  zaustavljeni sat koji pokazuje petnaest minuta do dva, vrijeme kada se zaposlenici institucije spremaju na odlazak. Prolaze u druge izlagačke prostore obilježava krivo poredanim stranama svijeta dok se u sredini prostorije nalaze sjedalice. Koristeći se minimalnim sredstvima uz neznačajan formalni raskorak između Petnaest do dva, koji nije uključen u zbirku Modene galerije, i radova koji su postali dijelom kolekcije, apelira na ideju čekanja umjetnika i umjetničkih radova na nadležne institucije koje imaju moć potvrditi umjetnička djela, upisati ih u povijest, uzdići ili odbaciti. 

Svijet umjetnosti, škola za kustose i kritičare suvremene umjetnosti od 1997. uspostavlja cjelovitu, međunarodno orijentiranu infrastrukturu. Od samog početka privlači i sudionike iz Hrvatske, a među bivšim polaznicima su Sabina Salamon, Jasna Jakšić, Ivana Bago, Nataša Bodrožić i Vanja Žanko. Uz polaznike, u programu kao predavači sudjeluju Branka Stipančić, Boris Buden, Ivana Keser, kustoski kolektiv WHW i drugi.  

Izvor: SCCA


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 13.04.2011