Petnaest godina eksperimenta | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Petnaest godina eksperimenta

Petnaest godina od osnutka eksperimentalni audio projekt The Karmakumulator izbacio je drugi album.

Pripremio: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Radi se o kompilacijskom albumu naslovljenom Ciklično kruženje godišnjih doba ili kako sam prerastao nihilizam nastalom u razdoblju od 2008. do 2015. godine i objavljenom simultano za etikete Slušaj Najglasnije! i Guranje S Litice. Album je dostupan u digitalnom i u fizičkom formatu, odnosno kao CD u izdanju kultne etikete Zdenka Franjića. Na njemu se nalazi jedanaest već ranije objavljenih pjesama sa kompilacija u Americi, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj. Četiri pjesme su kolaboracije s bendovima To Live And Shave In LA (SAD), F.O.F., To, Xtematic (Hrvatska), a tri ranije objavljene pjesme su obrade bendova EKV, Nirvana i Satan Panonski

Ovisno o instrumentariju i postavama (na jednoj od pjesama, obradi Satana Panonskog, sudjelovalo je šest ljudi iz raznih bendova s područja bivše Jugoslavije) projekt se u zvučnom smislu na ovoj kompilaciji kreće od mračnih ambijentalnih drone minimalizama, preko sanjivih out rock gitarskih pjesama sve do agresivnijih varijanti eksperimentalne industrial buke ili ready made minijatura konkretne muzike. Ovaj limitirani kompilacijski album sadrži i pet do sada neobjavljenih pjesama od kojih je najranija snimljena 1982. godine. 

Za grafičku pripremu i ovitak albuma zaslužan je Igor Mihovilović koji je i osnivač projekta, mastering je uradio Ranko Smoljan (Essence, Wizard Of Stone Mountain, Dječaci), a za "liner notes" zaslužan je Petar Pečur (voditelj emisije Eksperimentalni studio Radio Studenta i gitarist zagrebačkog benda Moraines).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.01.2016