Petronio i Cunningham | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Petronio i Cunningham

Stephen Petronio u sklopu Queer Zagreb Sezone izvodi Cunninghamove 'Prašume' te svoj rad 'Locomotor' koji pak u suvremeni plesni kontekst stavlja pitanje "što od Cunninghama možemo naučiti".

06.10.2016 , Zagreb - KUC Travno
  • A
  • +
  • -

Queer Zagreb Sezona u četvrtak, 6. listopada s početkom u 21 sat u Kulturnom centru Travno poziva na izvedbe jednog od najznačajnih predstavnika suvremenog plesa, Stephena Petronia, koji sa svojim kolektivom prvo izvodi Prašume, rad Mercea Cunninghama na kojem je radio i Andy Warhol, te zatim i Locomotor, vlastiti rad koji u suvremeni plesni kontekst stavlja pitanje "što od Cunninghama možemo naučiti?".

Posljednji puta kada je zagrebačka publika mogla vidjeti Petronia bilo je prije dvadesetak godina u Zagrebačkom plesnom centru, a u međuvremenu je znameniti koreograf razvio izrazito uspješnu karijeru ovjenčanu brojnim nagradama. Petronio je jedan od rjeđih suvremenih plesnih umjetnika čije ime zvuči poznato i površnim poznavateljima suvremenog plesa. Na početku svoje plesne karijere surađuje s Trishom Brown, koja je obilježila razvoj modernog i postmodernog plesa, a u čijem je ansamblu Stephen Petronio bio prvi muški plesač, što je dovelo i do njegove kasnije suradnje sa Steveom Paxtonom.

U godinama koje slijede Stephen Petronio ostvaruje brojna priznanja, prima stipendiju fondacije John Simon Guggenheim, kao i stipendiju Zaklade za umjetnost New Yorka koju prima dvadeset godina. Prvi je dobitnik nagrade ustanovljene od strane Američke nacionalne plesne fondacije za koreografiju (1987.), a nositelj je i najpoznatije američke izvedbene nagrade Bessie.

Izvedbe u programu Queer Zagreb Sezone predstavljaju dio serije radova koju Petronio razvija posljednjih godina, a u kojima koreograf proučava "obiteljsko stablo" američkih postmodernih plesnih izvedbi. U Zagrebu će se predstaviti svojevrsnom studijom opusa Mercea Cunninghama, prvo izvodeći njegovu predstavu RainForest (Prašuma) iz 1968., a zatim i vlastitu koreografiju inspiriranu istraživanjem Cunninghamovog djelovanja.

Izvedba Prašume, čiju izvornu scenografiju potpisuje i Andy Warhol, slijedi originalnu verziju baziranu na prikazu životinjskog apstraktnog pokreta i zvuka, uz glazbenu pratnju koju će u Kulturnom Centru Travno uživo izvoditi glazbenici iz gostujućeg ansambla. Nakon toga će uslijediti Petronijeva autorska koreografija Locomotor  ilustrativno od autora opisana kao "esej o Cunninghamu" u kojoj progovara o svom viđenju Cunninhama kao autora te o njihovoj suradnji. Poznavaoci Cunninghamovog rada će u ovoj izvedbi moći lako prepoznati njegov utjecaj na Petronijev izričaj. Plesni vokabular izvedbe vezan je uz balet, ali s promijenjenom frazeologijom, izraženijim korištenjem gravitacije i većim naglaskom na torzo. U jednoj od svojih izjava vezanih uz ovu predstavu Petronio ističe da se mogla zvati i "što od Mercea još možemo naučiti?"

Izvedbe su besplatne uz prethodno rezerviranje ulaznica putem elektroničke pošte

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016