Pioniri i udarnici u povijesnoj perspektivi | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Pioniri i udarnici u povijesnoj perspektivi

Pulski CKPIS sustavnim se proučavanjem jugoslavenskog društvenog, političkog i kulturnog života etablirao kao jedna od ključnih znanstveno-istraživačkih institucija u zemlji.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) osnovan je 2012. godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i u središtvu njegova znanstveno-istraživačkog rada je još uvijek relativno neistraženi socijalizam hrvatskog i jugoslavenskog prostora. Sustavno se tako radi na interdisciplinarnom i multidisciplinarnom istraživanju socijalizma kao povijesnog, političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog pojma, ali i na međunarodnom znanstvenom umrežavanju i širenju područja djelovanja te javnom djelovanju kroz radionice, konferencije te, dakako, izdavaštvo. 

U tom smislu vrijedi spomenuti dva izdanja koja iz tiska izašla ove godine: Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva Andree Matoševića i Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma Igora Dude. Obje knjige izlaze u sklopu projekta Stvaranje socijalističkog čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, a kojemu je cilj istražiti specifikume društvenog, kulturnog i političkog projekta "stvaranja novog socijalističkog čovjeka" nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. 

Andrea Matošević u knjizi Socijalizam s udarničkim licem "kroz četiri opsežna poglavlja analizira i interpretira radno junaštvo, odnosno udarništvo kao jedan od specifičnih i nosećih fenomena ranog, poratnog, jugoslavenskog socijalizma", a specifičan se naglasak stavlja i na "njegove medijske artikulacije". Igor Duda u knjizi Danas kada postajem pionir bavi se "oblikovanjem idealnoga lika pionira", odnosno "prvim korakom u stvaranju novoga socijalističkog čovjeka kao ‘svestrane stvaralačke ličnosti’", a ujedno je i "prva znanstvena monografija o Savezu pionira Jugoslavije, njegovim ideološkim polazištima i djelovanju te njegovu mjestu u povijesti djetinjstva".

Također, ovdje valja podsjetiti i znanstveni projekt Chiare Bonfiglioli Tkanje socijalizma: usmena povijest odjevne industrije u Hrvatskoj od poslijeratne industrijalizacije do postsocijalističke deindustrijalizacije na kojem radi u sklopu CKPIS-a. Bonfiglioli se bavi sudbinom tekstilne industrije i njenih radnica i radnika, a rad je to koji bi uskoro - istraživački proširen na područje čitave Jugoslavije - također trebao izaći u obliku knjige. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.12.2015

VEZANE VIJESTI

Nakon socijalizma

Pripremio: Tomislav Žilić

U Puli je predstavljen zbornik radova Socijalizam na klupi koji se osvrće na ekonomske, kulturološke te ideološke momente socijalističke Jugoslavije.

Prilog suvremenoj historiografiji

Drugo izdanje CeKaPISarnice obrađuje raspon tema od radničke klase 1950-ih i reformi 1960-ih do socijalističkih praznika, nogometa, televizije i turizma.

Stvaranje socijalističkog čovjeka

Novi znanstveni projekt pulskog CKPIS-a bavi se proučavanjem nastojanja jugoslavenskih vlasti u stvaranju novoga socijalističkog čovjeka poslije Drugoga svjetskog rata.