Pionirski edukativni projekt | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pionirski edukativni projekt

U sklopu projekta Izvedba Muzeja predstavlja se cjelovita i restaurirana Didaktička izložba iz 1957. godine.

20.04.2016 - 20.05.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

U sklopu projekta Izvedba Muzeja / Performing the Museum MSU predstavlja cjelovitu i restauriranu Didaktičku izložbu iz 1957. Otvorenje izložbe je u srijedu, 20. travnja u 19 sati.

Povijesni i pionirski edukativni projekt nekadašnje Gradske galerije suvremene umjetnosti iz 1957. godine, osmišljen u formi putujuće izložbe, bio je namijenjen edukaciji publike o suvremenoj i apstraktnoj umjetnosti. Već kao popratna izložba od čak 92 panela, koji su posredovanjem fotografije i reprodukcije preuzete iz knjiga i časopisa pričali priču o nastanku apstraktne umjetnosti od Paula Cezannea do 1957, Didaktička izložba je u samoj svojoj koncepciji izlazila iz formata muzejske pedagogije. Putujući od Zagreba do Skopja i Maribora, stvarala je publiku za umjetnost koju je promovirala upravo Gradska galerija suvremene umjetnosti iz Zagreba. Iz današnjeg rakursa gledano, samim izborom kanonskih djela umjetnosti iz prve polovice 20. stoljeća, izložba otvara pitanja o političkom i kulturološkom značenju pojma suvremenosti u području umjetnosti, o odnosu originala i kopije i prava na distribuciju kopija, te neizostavno, govori o uspostavi kanona i priča u povijesti umjetnosti.

Izložbu prati i nekoliko umjetničkih intervencija. Fokus grupa bavi se upravo pitanjem pripadnosti umjetničkih djela određenim kulturnim i povijesnim krugovima te daljnjom distribucijom simboličkih slika koje su, barem kroz didaktički projekt, oslobođene vlasništva. Osim u Didaktičku izložbu, Fokus grupa intervenira i u stalni postav MSU radom Priče o okvirima. Na medijskoj fasadi prikazuje se rad danskog umjetnika Sorena Thila Fundera koji je posvećen čuvenoj apstraktnoj kompoziciji Josipa Seissela Pafama i povezuje subverzivni potencijal apstraktne umjetnosti, ili možda umjetnosti uopće, s mladenačkom pobunom i tjeskobom. Katalonski umjetnik i redatelj Roger Bernat poziva publiku da preispita svoje znanje o instituciji suvremene umjetnosti i materijalnim uvjetima unutar kojih ona djeluje. Didaktička izložba uskoro će dobiti i digitalnu verziju u interpretaciji beogradskog kolektiva ŠKART, a do tada posjetite imaginarni muzej apstraktne umjetnosti koji su kustosi, kritičari i umjetnici davne 1957. zamišljali, a o kojemu posredno govore i radovi naših suvremenica i suvremenika.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.04.2016