Pisanje kao izazov | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Pisanje kao izazov

Mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u književnost nadahnuti redefiniranje spisateljske prakse?

  • A
  • +
  • -

Kenneth Goldsmith američki je pjesnik, urednik i pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb, a u Zagrebu će u četvrtak, 18. srpnja u 19 sati, održati predavanje naslovljeno Nekreativno pisanje

Goldsmith će predavanje započeti pitanjem mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u književnost — poput postupaka iz računalnog svijeta kao što su word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje — nadahnuti redefiniranje spisateljske prakse? Internet i digitalno okruženje stavljaju pisce pred izazov i priliku da iznova promisle kreativnost, autorstvo i odnos prema jeziku. Sada kada je dostupna neviđena količina teksta i jezičnog korpusa pisci mogu napraviti iskorak iz stvaranja novih tekstova i pozabaviti se manipuliranjem, pretraživanjem, prisvajanjem i rekonstruiranjem već postojećih.

Goldsmith će prvo objasniti koncept nekreativnog pisanja, a zatim ponuditi čitanje radova pisaca koji su se prihvatili tog izazova. Zahvaćajući širok dijapazon tekstova i tehnika, koji sežu od upotrebe Google searcha u poetskoj praksi preko aproprijacije svjedočenja u sudnici do mogućnosti robopoetike, predavanje će ukazati na paralele između suvremenih praksi i praksi pisanja s početka dvadesetog stoljeća. Pisci i umjetnici poput Waltera Benjamina, Gertrude Stein, Jamesa Joycea i Andyija Warhola oživotvorili su etos u kojem je konstrukcija ili koncepcija teksta imala podjednaku važnost kao i sam rezultirajući tekst. Nastavljajući tu tradiciju u digitalnoj sferi nekreativno pisanje nudi nove puteve mišljenju identiteta i konstituciji značenja.

Kenneth Goldsmith predaje pjesništvo i pjesničku praksu na Pensilvanijskom sveučilištu. Od 1995. do 2010. bio je voditelj tjedne emisije na najdugovječnijoj američkoj nezavisnoj radio stanici WFMU. Objavio je deset zbirki poezije, između ostalog Fidget (2000), Soliloquy i Day (2003), The Weather (2005), Traffic (2007) i Sports (2008). Autor je zbirke eseja Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age (2011). Priređivač je zbirke odabranih intervjua s Andyjem Warholom I’ll be Your Mirror (2004) i suurednik antologije Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing (2011). Ove godine njujorška MoMA proglasila ga je svojim prvim pjesnikom laureatom.

U svjetlu konceptualne pjesničke prakse koja polazi od kolektivne naravi jezika i transformacija režima pisanja i čitanja Goldsmithov tekući umjetnički projekt je Printing out the Internet, poziv sudionicima internetske komunikacije da isprintaju neki dio interneta, bilo to dio vlastite komunikacije, bloga ili primjerice, cijelu arhivu New York Timesa. Isprintani materijal bit će potom izložen i javno čitan u sklopu izložbe u galeriji LABOR u Mexico Cityju.

Predavanje zajednički organiziraju Multimedijalni institut i Kuda.org, a isto je dio je projekta Prošireni estetički odgoj, koji nastaje u suradnji organizacija Berliner Gazette, KontrapunktMute, Multimedijalni institut i Kuda.org, uz podršku programa Kultura 2007-2013 Europske komisije.

Izvor: Multimedijalni institut

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.07.2013

VEZANE VIJESTI

Biblioteka je svuda

Radionica "slobodne arhivistike" dio je dvodnevnog programa posvećenog razmatranju suvremenih praksi arhiviranja znanja i umjetničke građe na internetu.