Pitanja izgnanstva, identiteta i pomirenja | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Pitanja izgnanstva, identiteta i pomirenja

Film ¡VivaChileMierda! Adriana Goycoolea proglašen je jednim od deset najboljih čileanskih filmova u 2014. godini.

20.10.2016 , Split - Beton kino
  • A
  • +
  • -

Beton kino u Domu mladih poziva na projekciju filma ¡VivaChileMierda! Adriana Goycoolea u četvrtak, 20. listopada, u 19 sati. Razgovor s autorom predviđen je putem Skypea. Ulaz je slobodan.

"Tijekom noći Pinochetova vojna obavještajna služba pravi raciju u domu redateljeve tete Gaby. Ona, zajedno sa suprugom i bratom, biva povezanih očiju, odvedena u tajni vojni zatvor na  ispitivanje. Tri tjedna su mučeni i terorizirani. Za to vrijeme nitko nije znao gdje su, a njihova djeca su čuvana pod oružanom prismotrom. Da im nije pomogao jedan mladi zatvorski čuvar ne bi se uspjeli izvući iz zatvora. Stražar je bio Andres 'Papudo' Valenzuela, koji će nekoliko godina kasnije biti prvi vojni obavještajac koji je javno priznao zločine počinjene od strane diktature.

Kroz intimne intervjue, ilustracije, animaciju i narativ u prvom licu, ovaj film zanimljivog naslova prati živote zatvorenika i stražara promišljajući o dugotrajnim posljedicama tog traumatičnog dijela čileanske povijesti. Njihove priče otvaraju veća pitanja o izgnanstvu, nacionalnom identitetu, istini i pomirenju".

Adrian Goycoolea rođen je u Brazilu, živio je u Rio de Janeiru, Santiagu, New York Cityju i Midwestu. Vjerojatno zbog svog raznolikog backgrounda i njegovi filmovi često govore o pitanjima mjesta i identiteta ispitujuću prožimanja osobne memorije s društvenim i političkim povijestima. Njegova umjetnička praksa uključuje eksperimentalne, dokumentarne i igrane filmove, ali i više kanalne multimedijske instalacije. Njegovi eksperimentalni filmovi i instalacije su predstavljeni na mnogim mjestima poput filmskih festivala International Film Festival, TheMoscowInternational Film Festival, The London LesbianandGay Film Festival…, u galerijama uključujući  TheArtists' Space (NYC), TallerBoriqua (NYC), LaPanaderia (Mexico City) teu Anthology Film Archives (NYC). Radio je u Anthology Film Archives u New York Cityiju, a danas je predavač na Sveučilištu u Sussexu, na Odsjeku za glazbu, medije i film. Predaje kolegije iz filma (dokumentarni, igrani i intermediji). 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016