Pitanje klase u feminizmu | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Pitanje klase u feminizmu

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar uz podršku Fondacije Rosa Luxemburg pokreću ciklus predavanja i diskusija nazvan Rod i levica.

  • A
  • +
  • -

Cilj projekta Rod i levica je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta s posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i ljevice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama. Upravo zato predstavlja potencijalni izazov, izvor inspiracije i zanimljiv poticaj svim aktivistima i aktivistkinjama, studentima i studenticama, istraživačima i istraživačicama, kao i svim onima kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i područje interesa. Predavanja su otvorenog tipa, osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu ostave prostor za razgovor i debatu. Prvu, uvodnu temu ciklusa, Pitanje klase u feminizmu, predstavit će Nadežda Čačinović. Bavit će se teorijskom perspektivom pitanja klase u ženskom pokretu i feminističkoj teoriji, kao i njenim implikacijama na feminizam danas. Sljedeći susreti nose naslove Antifašizam i ženski pokret nakon Drugog svetskog rata; Socijalizam i feminizam, feminizam u socijalizmu; Feminizam i radikalna levica; Nova levica i feministički pokret, savremena stremljenja i izazovi.

Nadežda Čačinović predaje na Sveučilištu u Zagrebu. Istaknuta hrvatska filozofkinja, feministička teoretičarka i aktivistkinja, jedna od osnivačica Centra za ženske studije, od 2009. predsjednica Hrvatskoga centra PEN-a. Autorica je mnogobrojnih radova. Objavila je knjige Subjekt kritičke teorije, Pisanje i mišljenje, Estetika njemačke romantike, Estetika, Ogled o pismenosti, U ženskom ključu, Doba slika u teoriji mediologije, Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu, Zašto čitati filozofe. Uredila je zbornik Žene i filozofija.

Prvo predavanje u ciklusu Rod i levica bit će održano 12. travnja, u četvrtak u 19 sati, u beogradskom Domu omladine.

Izvor: Dom omladine Beograda

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 31.03.2012