Pitanje kulturnog kapitala grada | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Pitanje kulturnog kapitala grada

U sklopu festivala Perforacije Zvonimir Dobrović i Davor Mišković razgovaraju o pitanjima kulture uz kavu i kolače, a Ema Selman izvodi performans Never again. Never. Again?

09.06.2017 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Festival Perforacije održava se niz godina u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a ove godine i u Zadru i Osijeku. Festival predstavlja širok spektar umjetnika s Balkana čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama. 

U sklopu festivala, 9. lipnja u Filodramatici u 17 sati razgovor je sa Zvonimirom Dobrovićem i Davorom Miškovićem. Format razgovora uz kavu i kolače način je direktnog komuniciranja predstavnika organizacija koje rade na razvijanju programa u kulturi s publikom, a ovoga puta fokus će biti stavljen na pitanja kulturnog kapitala grada, te pitanja granica umjetničkih sloboda i kako ih čuvati. 

U 18 sati Ema Selman izvodi performans Never again. Never. Again?

Zasigurno jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih fraza, koja je odavno izgubila svoju težinu je Never Again (Ne ponovilo se ili Nikada više). Fraza koja je korištena kao izraz koji pretpostavlja odmak i svojevrsnu deklarativnu osudu širokog spektra nepoštivanja ljudskih prava - od genocida, ubojstava, protjerivanja, silovanja do ugnjetavanja i svih oblika diskriminacije i nasilja. Ne ponovila se Armenia, Ne ponovila se Kambodža, Ne ponovio se Holokaust, Ne ponovila se Rwanda, Ne ponovila se Srebrenica, Ne ponovila se protjerivanja, Ne ponovila se silovanja, Ne ponovila se ubojstva, Ne ponovili se napadi na osnovu seksualne orijentacije, Ne ponovilo se…

Ideja performansa Never Again. Never. Again? je proizašla iz revolta prema cikličnosti nasilja i zločina i repetitivnog ponavljanja fraza koje, čini se, imaju jako malo odjeka. Performans je zamišljen kroz akciju lijepljenja naljepnica s ispisanim zločinima i ispisivanja riječi Never Again bijelom kredom na bijeloj podlozi. Kako su slova jedva vidljiva, potrebno je pratiti kretnju ruke i krede kako bi se shvatilo što biva ispisano. Performans je višesatni i otvoren je za sudjelovanje posjetitelja. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.06.2017