Pjesnik skrivenih opasnosti svakidašnjice | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Pjesnik skrivenih opasnosti svakidašnjice

"Poezija nije ukras života", tvrdi Petr Hruška, jedan od najznačajnijih suvremenih čeških pjesnika.

  • A
  • +
  • -

Rođen 1964. u Ostravi, gdje i danas živi i radi, Petr Hruška prošao je put od studentske specijalizacije u području pročišćavanja vode do doktorata o poratnom nadrealizmu i reakciji na oficijelnu poeziju na Masarykovu sveučilištu u Brnu, gdje je donedavno predavao češko pjesništvo nakon 1945. Zaposlen kao predavač i na sveučilištu u Opavi, Hruška je, među ostalim, koautor četiri sveska Povijesti češke književnosti od 1945. do 1989., član uredništva časopisa za književnost i kulturu Host, te urednik časopisa Obrácená strana měsíce. Objavio je pet zbirki poezije i sudjelovao u mnogim antologijama, češkim kao i inozemnim. Djela su mu prevedena na nekoliko jezika, a hrvatski prijevod pjesama izašao mu je u časopisu Književna smotra. Za djelo je 1998. osvojio Dresdner Lyrikpreis, a 2009. Nagradu Jana Skácela.

Prozivan pjesnikom nemira i skrivenih opasnosti svakidašnjice, svoje čitatelje suočava sa svijetom koji je naizgled poznat, a opet iznenađujuć. Slučajne situacije u njegovoj poeziji predstavljaju izvor suptilne napetosti, na prvi pogled jedva primjetne znakovitosti. Bez suvišne lirske rječitosti, Hruška piše poeziju koju mnogi svrstavaju u sam vrh češkog pjesništva posljednjih dvadeset godina.

Uz Petra Hrušku u Booksi će 24. travnja nastupiti i Yvetta Ellerova koja će uz pratnju metalofona izvesti neke od njegovih stihova koje je uglazbila.

Izvor: Booksa


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.03.2012