Pjesnikinja u Iranu | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Pjesnikinja u Iranu

Pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić u Teheranu je govorila o suvremenom hrvatskom pjesništvu i o ženskim ljudskim pravima.

Darija Žilić je u organizaciji ICRO-a, od 8. do 13. lipnja 2012.  gostovala na Sveučilištu u Teheranu, na World Study Faculty of Tehran i na Arts Faculty of Al Zahra University. Također, predstavljat će Hrvatsku i na festivalu Voix de Mediterranee 2012. koji se sredinom sedmog mjeseca održava u francuskom gradu Lodeve. 

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest/komparativna književnost). Dugogodišnja je voditeljica programa "Mama čita" u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima te brojne intervjue (Zarez, Treća, Kruh i ruže, Balcanis, Feral tribune, Vijenac, Književna republika, Filozofska istraživanja, Riječi, Nova Istra, Tema, Poezija, e-novine, Kulturpunkt.hr, Agon). Stalna je suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, surađivala je na projektu Školske knjige Leksikon hrvatske književnosti – djela. Prevodi poeziju s engleskog i sa slovenskog jezika. Urednica je u časopisu Tema. Voditeljica je tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca, kojeg je i članica, te književne tribine u Klubu umjetnika na Sušaku u Rijeci. Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski i engleski jezik. 

Objavila je knjigu pjesama Grudi i jagode, zbirku ogleda o suvremenom pjesništvu Pisati mlijekom, knjigu poezije Pleši, Modesty, pleši, knjigu ogleda o suvremenoj književnosti Muza izvan geta, knjigu intervjua s piscima, znanstvenicima i aktivistima iz Hrvatske i regije Paralelni vrtovi, knjigu ogleda o književnosti i filmu Nomadi i hibridi i zbirku ogledi o pjesničkim knjigama Tropizmi. Nagrađena je Nagradom Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu Muza izvan geta, kao najbolje književno-kritičko ostvarenje u 2010. godini) i Nagradu Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011. (za zbirku Pleši, Modesty, pleši).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2012