Pjesnikinje slobode | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Pjesnikinje slobode

U sklopu nove Disku(r)sije svoj rad predstavljaju autorice Lidija Dimkovska i Dorta Jagić.

17.06.2015 , Split - Galerija umjetnina

FOTO: Jonathan Reyes

  • A
  • +
  • -

U Vrtu poezije, bašti splitske Galerije umjetnina, u srijedu 17. lipnja, s početkom u 21 sat, moderator Marijo Glavaš će ugostiti Lidiju Dimkovsku i Dortu Jagić te otkriti kako ih povezuje titula Europskog pjesnika slobode

Lidija Dimkovska (1971.) je makedonska pjesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljica. Doktorirala je rumunjsku književnost na Sveučilištu u Bukureštu, gdje je nekoliko godina i radila kao lektorica za makedonski jezik i književnost. Predavala je svjetsku književnost na Sveučilištu u Novoj Gorii, a trenutno je kao slobodni umjetnik i prevoditelj u Ljubljani. Članica je Društva pisaca Makedonije i Slovenije, makedonskog PEN Centra i stručnog žirija međunarodnih književnih i festivala i nagrada Vilenica i Herbert. Poezija joj je prevedena na više od dvadeset jezika, a magazin The American Poetry Review joj je posvetio naslovnicu i posebni dodatak. 

Dorta Jagić (1974.), jedna od najcjenjenijih autorica svog naraštaja, okušala se uspješno u nizu književnih žanrova. Budući da joj je prvi izričaj bio pjesnički, za što je i nagrađivana u svijetu, stekla je disciplinu misli i ekonomičnost te su i njezine proze obojane proživljenim, ozračjem, emocijama. Osim poezije piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. Objavila je pet zbirki pjesama i tri knjige kratke proze. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pjesme su joj prevođene na više od dvadeset stranih jezika. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.06.2015