Plamen akcije i borbe | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Plamen akcije i borbe

Motor mijene poziva na progresivnu raspravu za buđenje nakon reakcionarnih blagdana. Čita se Kako se kalio čelik Nikolaja Ostrovskog.

19.01.2017 , Zagreb - Booksa

Književno-politička radionica Motor mijene pokrenuta je radi rasprave o književnosti sa stajališta njezine političnosti. Na prvom ovogodišnjem sastanku koji se održava u Booksi, 19. siječnja u 18 sati, čita se i razgovara o legendarnom romanu Kako se kalio čelik (Как закалялась сталь) Nikolaja Ostrovskog, objavljenom kao knjiga 1936. godine, a koji se smatra jednim od najuspješnijih i najpopularnijih ostvarenja socijalističkog realizma. 

Kako se kalio čelik je ekraniziran četiri puta - kao sovjetski igrani film 1942. i 1957. godine, kao sovjetska mini-serija 1973. godine (kasnije izdana kao još jedan igrani film) te kao kineska mini-serija 1999. godine sa ukrajinskim glumcima. Kao teaser radionice neka posluži citat Romaina Rollanda: "Kod Ostrovskog sve je plamen akcije i borbe, i taj se plamen tim više diže i bukti što ga noć i smrt uže opkoljavaju. On potječe od neumorne životne hrabrosti i optimizma. A životna radost povezuje ga sa svim borbenim i naprednim narodima svijeta".

Kopije knjige potražite ovdje, u Goethe-Institutu, u Booksi.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.01.2017