The Plastic people of the universe u Močvari | kulturpunkt

Najave Koncert

<

The Plastic people of the universe u Močvari

U sklopu HRFF-a dolazi češki bend koji je osnovan 1968. godine.

06.12.2011 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Deveti po redu Human Rights Film Festival odigrava se od 5. do 10. prosinca u Kinu Europa i Dokukinu Croatia u organizaciji Udruženja za razvoj kulture URK i Multimedijalnog instituta. U sklopu festivala u Močvari će biti održana tribina i dva koncerta - stari znanci Figli Di Madre Ignota i premijerno u Hrvatskoj legendrani The Plastic people of the universe.

Osnovani 1968. godine u Pragu, članovi benda su se nazvali po pjesmi Franka Zappe Plastic people, a osim njega, na njihov zvuk je ponajviše uticala fasciniranost bendom The Velvet Underground. Od samih početaka uglazbljivali su tekstove poznatih pjesnika, a spoj te lirike s psihodeličnim zvukovima donio im je ogromnu popularnost i veliko sljedbeništvo u Čehoslovačkoj. Iako se sami nikada nisu proglašavali politički angažiranim bendom, njihova očita sklonost slobodarstvu i prezir spram političkih struktura, doveo je do čestih zabrana njihovih koncerata i privođenja članova. No, usprkos željama vlasti, takva tortura nije umanjila njihovu popularnost. Dapače, postali su underground atrakcija, pa su fanovi znali putovati i stotine kilometara kako bi prisustvovali njihovim tajnim koncertima.

Pod stalnim pritiskom policije i komunističkih vlasti bend se, zbog sigurnosti članova, razilazi 1988. godine, no nakon političkih promjena, ponovo se okuplja na inicijativu Vaclava Havela 1997. i od tada neprestano ponovo svira i snima albume.

Prije i nakon koncerta DJ Mario Kovač prigodno vrti glazbu koja je inspirirala revolucionarne promjene ili je inspirirana njima.

Koncert je organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke. Početak je u 21.30 sati, a ulaz besplatan.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 30.11.2011