Platforma angažiranog rada | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Platforma angažiranog rada

Ovogodišnje jubilarno, deseto izdanje Antifa Festa bit će održano u društvenom centru Rojc, od 7. do 9. studenog.

  • A
  • +
  • -

Antifašistički festival (Antifa Fest) prvi je put održan u prosincu 2004. godine u klubu Monteparadiso Podzemlje. Bila je to reakcija na događaje iz studenog iste godine kada su pripadnici pulskog ogranka Blood & Honour napali dvoje ljudi i nanijeli im teške ozljede. Neposredno nakon napada, u Puli je organiziran veliki mirovni prosvjed Ne nasilju – ne fašizmu!, nakon čega je osmišljen festival punk i hard core glazbe na kojem su gostovali bendovi koji progovaraju o problemu fašizma danas.

Festival je već iduće godine proširio koncepciju pa tako Antifa Fest postaje edukativna, logistička i izvedbena platforma koja osigurava prostor za prezentaciju angažiranog rada umjetnika, promičući i dalje neafirmirane bendove kroz glazbeni dio programa. Te je godine kao redovan termin festivala odabrana prva polovica studenog, kako povod ovoj manifestaciji ne bi bio zaboravljen.

Ovogodišnje jubilarno, deseto izdanje Antifa Festa bit će održano u društvenom centru Rojc, od 7. do 9. studenog. I ove godine udruga Monteparadiso pripremila je bogat program podijeljen u dva dijela. Posjetitelji će u edukativnom dijelu programa imati priliku čuti četiri predavanja, pogledati nekoliko videoprojekcija, predstavu i izložbu koje se dotiču aktualnih tema, dok će u glazbenom dijelu programa u dvije večeri nastupiti šest DIY bendova. 

Antifa Fest bit će otvoren uz izložbu ilustracija i crteža Nadana Sarvana, studenta prve godine diplomskog studija krajobrazne arhitekture u Zagrebu, a nastavit će se projekcijom dokumentarnog filma o Ivanu Khutoskoiju, koji je ubijen u studenome 2009. godine u Moskvi. Nakon filma slijedi party otvaranja uz slušaonicu kompilacija Tribute To What We Feel te Zajednička borba AFANS-a.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi Bože čuvaj Le Zbor, dokumentarni film autorica Dalije Pintarić i Lore Šuljić, Squat Wars, dokumentarni film Jana Hanuša o povijesti skvoterskog pokretu u Pragu, te Antifa Fight Talk, dokumentarni film o povijesti militantnih antifašističkih skupina i njihovoj borbi u Velikoj Britaniji od 1936. godine do 1990-ih godina.

Predavanja će održati Dean Cukon, o nizu spinova i stereotipa kojima nas suvremeni mediji zatrpavaju odvlačeći nam fokus od nas samih, Jelena Čaušević, o uličnom rodno uvjetovanom uznemiravanju, te Emil Jurcan, o "istarskom mikrofašizmu".

Okrugli stol o LGBT aktivizmu moderirat će Patrik Lazić, voditelj društveno odgovornog kazališta i dramske skupine Korak te redatelj desetak kazališnih predstava o temama holokausta, napuštene djece, djece iz popravnih domova, homofobije. U subotu, 9. studenog, bit će izvedena predstava Iskorak.

U glazbenom dijelu programa nastupaju bendovi 6xBx, Slander, Pasi, Treaviit, White Stain i Socijalna Služba.

Više informacija o Antifa Festu možete pronaći na blogu Monteparadisa.

Izvor: AF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.10.2013