Platforma intenzivnog iskustva | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Platforma intenzivnog iskustva

FLAT.SCAPES:LAB 4.0 je studijski program realiziran u koprodukciji IDnet-a i Centra arhitekture, uz podršku nekoliko stotina studenata arhitekture iz regije i Europe.

  • A
  • +
  • -

SCAPES:LAB predstavlja nezavisnu platformu edukacije, formiranu s ciljem sinkronizacije aktivnosti i kapaciteta građenih u petogodišnjem periodu u produkciji posebnih programa: FLATscapes 01, 02 i 03 provedenih od 2009. do 2011. u Nizozemskoj, EScapes 2012. u Španjolskoj, FRearCH 2013. u Francuskoj i Švicarskoj, kao i kroz seriju radionica On Urban Relevance provedenih u 2013. u regiji Balkana.

Ovi programi generirali su zavidan potencijal za sve sudionike, najviše u predstavljanju novih metodologija primjenjivih za relevantno istraživanje u arhitekturi i urbanom planiranju. SCAPES:LAB ima namjeru spojiti sve kapacitete u jedinstvenu, kolaborativnu platformu intenzivnog iskustva kroz direktnu suradnju sa širokim krugom institucija i biroa te drugih organizacija mapiranih u prethodnom periodu. Sama platforma nije vezana ni uz jednu akademsku instituciju već se više nudi kao mogućnost ojačana nizom visoko kvalitetnih metodoloških potencijala za inovaciju u istraživanju i obrazovanju.

Platforma FLAT.SCAPES:LAB 4.0 provodi se i u 2014. godini i podrazumijeva istraživanje različitih fenomena arhitekture i urbanog planiranja u Nizozemskoj, a traje od veljače, uključujući i samo studijsko putovanje u srpnju. Inovaciju predstavlja objedinjavanje svih dosadašnjih programa u jedinstveni model u okviru kojeg će organizatori pokušati omogućiti najširi stupanj doprinosa svih sudionika. Ovdje možete pronaći prijavu za sudjelovanje u programu, a rok prijave je 17. siječnja.

SCAPES:LAB je nastao u koprodukciji IDnet-a i Centra arhitekture iz Novog Sada te ima podršku i veliki odaziv studenata arhitekture iz Novog Sada, Podgorice, Skoplja i Banja Luke. Od 2013. godine platformi se priključuju studenti i mlade kolege iz Niša, Sarajeva i Beograda. Regionalni karakter platforme, umrežen u intenzivnu razmjenu s europskim kontekstom, omogućuje složenu i značajnu mrežu arhitekata/urbanista, nezavisnih istraživača, aktivista, edukatora i akademskih radnika.

Centar arhitekture (CA) osnovala je 2007. godine grupa studenata u Novom Sadu, kao inicijativu za širenje izvora i metodologija obrazovanja i istraživanja. Određen kao alternativa i dopuna konvencionalnom sistemu arhitektonskog obrazovanja, omogućava slobodnu formu razmjene znanja, ideja i kritike. IDnet je neprofitna nevladina organizacija posvećena radu sa studentima koja im, kroz realizaciju svojih programa, pomaže da se bolje pripreme za izazove koji ih očekuju u profesionalnim karijerama. 

Više o projektu, detalje programa, pregled adresa i uvjete sudjelovanja potražite ovdje.

Izvor: designed.rs / Fotografija: Centar arhitekture

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.01.2014