Platforma za totalnu umjetnost | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Platforma za totalnu umjetnost

Platforma za totalnu umjetnost: Noise kao metafora u organizaciji zagrebačkog Kontejnera i ljubljanske Cirkulacije 2 održava se u Močvari.

09.06.2012 - 13.06.2012 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

"Zamislite da netko pred vas postavi (naizgled skroz jednostavan i logičan) zahtjev za inteligentnim društvenim ponašanjem i djelovanjem. I onda taj isti 'netko' od vas zatraži djelovanje usmjereno isključivo pozitivnoj društvenoj (re)akciji, a pritom vas još i pokušava uvjeriti da je takvo ponašanje nemoguće bez dogovora kao osnove ljudskog intelekta. Bez brige, ne isfuravamo nikakav izlizani politički aktivizam - radi se samo o načelima koja stoje iza jednotjednog druženja progresivne ekipe iz međunarodne inicijative Cirkulacija 2 koja se s domaćim umjetnicima susreće u zagrebačkom izdanju Platforme za totalnu umjetnost.

Priljev kreativnih mozgova odvijat će se u već dobro poznatoj maniri Galerije Močvara, budući da već godinu i pol šibamo po sound art-u i srodnim noise umjetničkim praksama. Događanja tijekom platforme obuhvatit će performanse, radionice i javne prezentacije koncertnog, izvedbenog ili izložbenog tipa te raznorazne druge kreativno-eksperimentalne, laboratorijske drangulije. Platforma nije klasični festival jer naši 'cirkulanti' ne poznaju strogost predefiniranog programa: poanta druženja je slobodna participacija u svim aspektima svih događaja, i to s ciljem postizanja jedne vrste umjetničke samoprodukcije kroz slobodnu razmjenu, blisku suradnju i komunikaciju otvorenu prema svima zainteresiranima. Platformu za totalnu umjetnost pokreću upravo kooperativnost, zajedništvo i dogovor - drugim riječima, pokreće ju ono inteligentno društveno ponašanje i djelovanje s početka priče.

Inače, jeste znali da se LED lampica može upaliti pomoću (naizgled) prazne AA baterije? Pokazat ćemo vam kako. A moći ćete i sklepati svog vlastitog autonomnog robota za mobilizaciju zvuka. Ili stajati sa strane i gledati kako to drugi rade - nama je ionako svejedno, sve dok smo skupa i dok cirkuliramo! Nakon raznoraznih Arduino robotskih radionica, performansa i improvizacijskih noise sessiona, najslađe čuvamo za kraj: na velikom finalu 13.6. raspametit će nas Dejan Knez - jedan od osnivača kultnog Laibacha - sa svojom 300.000 V.K. frakcijom/divizijom spomenutog benda. Kulminacija Cirkulacija odvijat će se kroz jedinstvenu ueberV.K. koncertno-performersku ekstravagancu", stoji u najavi za umjetničku platformu koja se održava od 9. do 13. lipnja.

Platformom "cirkuliraju" Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner, Jakob Harisch, Lars Vaupel, Boštjan Čadež, Slavko Glamočanin, Borut Savski, Azot, Ivan Marušić Klif, I’MM_ Media Lab, Dejan Knez, Miha Koron, Urska Lipovž, Tomo Božič i Neven Korda.

Organizatori su KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb), Udruženje za razvoj kulture "URK" (Zagreb), Klub Močvara (Zagreb) i Cirkulacija 2 – Društvo za interdisciplinarnost, samoprodukciju i cirkulaciju suvremene umjetnosti (Ljubljana). 

Kustosice Galerije Močvara su Ena Hodžić, Ivana Jelača i Tereza Teklić (KONTEJNER)

Detaljan program platforme potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.06.2012