Platforma za umrežavanje | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Platforma za umrežavanje

Na 66. izdanju filmskog festivala u Cannesu mladi hrvatski kratkometražni film bit će predstavljen u sklopu programa Croatian shorts.

Hrvatski audiovizualni centar šestu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu u paviljonu koji dijeli sa drugim zemljama iz jugoistočne Europe, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i u trajnoj filmskoj bazi Cinando namijenjenoj profesionalcima iz industrije.

Iako je filmski festival u Cannesu sinonim za dugometražni igrani film, festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu filmskog sajma svake se godine organizira i Short Film Corner, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Na Short Film Corneru ove će godine biti jedanaest hrvatskih naslova iz područja igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu te na međunarodnim filmskim festivalima u Locarnu, Rotterdamu i Montrealu.

U sklopu programa Croatian shorts, od 15. do 26. svibnja, bit će prikazani dokumentarni film Presuda Đure Gavrana, eksperimentalni Site Selection Mare Šuljak, animirani Ja već znam što čujem Darka Masneca, Fibonaccijev kruh Danijela Žeželja, Fliper Darka Vidačkovića i Zašto slonovi? Marka Meštrovića te kratkometražni igrani filmovi Od danas do sutra Sare Hribar, Mucica Alda Tardozzija, Terarij Hane Jušić, Ja sam svoj život posložila Sonje Tarokić i Babysitter Ivana Sikavice.

HAVC / Festival de Cannes / Fotografija: Terarij, Hana Jušić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2013